Binnenkort

Verdi’s ‘opera in kerkgewaad’ bij Robeco

Een opera in kerkgewaad, zo omschrijft de organisatie van de Robeco Zomerconcerten het Messa da Requiem van Verdi, en zo is het werk wel vaker omschreven. Donderdag 30 juli is het te horen in het Concertgebouw, met muzikale begeleiding van het Orchester der KlangVerwaltung.

Dirigent Enoch zu Guttenberg.
Dirigent Enoch zu Guttenberg.

Robeco Zomerconcerten organiseert in juli en augustus tal van concerten in het Concertgebouw in Amsterdam. De uitvoering van het Verdi-requiem valt in de categorie ‘Schoonheid van de stem’.

Het requiem van de Italiaanse componist is door sommigen betiteld als ‘zijn beste opera’. Robeco Zomerconcerten houdt het op een ‘opera in kerkgewaad’. „Met angstaanjagende uitbarstingen in het orkest, onvergetelijke melodieën, stamelende koren en etherische momenten grijpt Giuseppe Verdi de luisteraar onherroepelijk bij de keel”, belooft de organisatie.

Het Orchester der KlangVerwaltung heeft op 30 juli de eer dat werk samen met het Chorgemeinschaft Neubeuern en vier solisten uit te voeren. Overigens is het orkest een dag eerder al in Amsterdam van de partij, om de zevende symfonie van Bruckner ten gehore te brengen.

Het orkest uit München is in 1997 opgericht en is helemaal gebouwd rond de ideeën van dirigent Enoch zu Guttenberg. De musici zijn afkomstig uit allerlei Duitse orkesten.

Met zijn orkest won Guttenberg in 2008 een ECHO-muziekprijs voor de opname van de vierde symfonie van Bruckner. Daarnaast heeft het orkest nog vier cd’s uitgebracht, waaronder het requiem van Mozart. Voor die opname werkte het orkest samen met het Chorgemeinschaft Neubeuern – dat volgende week dus ook in Verdi’s requiem zal optreden.

Sopraan Susanne Bernhard komt net als het orkest uit München, waar ze ook studeerde. Op 23-jarige leeftijd werd ze ensemblelid bij de opera van Kiel, waar ze diverse rollen zong.

Gerhild Romberger zingt de mezzosopraanpartij, al wordt ze hier en daar aangeduid als contralto. Ze is ook van Duitse afkomst en geeft zanglessen aan de Hochschule für Musik in Detmold. Als solist geeft ze met name recitals en zingt ze in religieuze, vocale werken.

De tenor is Alfred Kim, die al menig Verdi-rol heeft gezongen, evenals veel andere grote rollen uit het Italiaanse operarepertoire. De baspartij tot slot wordt gezongen door Yorck Felix Speer, een Duitser die zowel barok als hedendaagse muziek zingt.

Het concert begin om 20.15 uur in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Meer informatie: www.robecozomerconcerten.nl.

Vorig artikel

Los Angeles soebat over Ring-productie

Volgend artikel

Opera over de grens

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.