BinnenkortFeaturedNieuws

Opera-agenda 2013/2014 online

De volledige opera-agenda voor seizoen 2013/2014 staat sinds vandaag online op Place de l’Opera. De agenda biedt een overzicht van de operaproducties, liedrecitals en vocale concerten in het komende seizoen.

De volledige Ring-uitvoering bij De Nederlandse Opera is de grootste productie die komend seizoen op de agenda staat (foto: scène uit Siegfried / Ruth Walz).
De volledige Ring-uitvoering bij De Nederlandse Opera is de grootste productie die komend seizoen op de agenda staat (foto: scène uit Siegfried / Ruth Walz).

Seizoen 2013/2014 is vergeleken met voorgaande seizoenen aan de magere kant. Vanwege de opvoering van de volledige Ring des Nibelungen presenteert De Nederlandse Opera ‘slechts’ tien producties en Opera Zuid zet met twee opera’s ook minder op het toneel dan normaal. De Nationale Reisopera is wel weer helemaal terug, met vijf grote producties.

Het seizoen krijgt een drukke opmaat halverwege augustus, als het Grachtenfestival tien dagen lang tal van Amsterdamse locaties vult met muziek. Producties als Lotte de Beers succesvolle bewerking van La bohème en een nieuwe opera over tsaar Peter de Grote geven het festival opera-inhoud.

De Nederlandse Opera (DNO) trapt zijn seizoen vroeg af, met op 31 augustus de première van Pierre Audi’s productie van Siegfried. In november volgt Götterdämmerung en in januari en februari 2014 wordt tweemaal de volledige Ring des Nibelungen opgevoerd. Daarmee sluit DNO niet alleen zijn viering van 200 jaar Wagner af, maar ook de levensduur van Audi’s Ring, die niet meer terug zal komen.

Wagner is ook bij de Nationale Reisopera te beleven. Het gezelschap uit Enschede opent op 22 september zijn seizoen met Tristan und Isolde. Verder komen Il barbiere di Siviglia en The Fairy Queen voorbij, wordt de geënsceneerde Johannes Passion hernomen en gaat The News in wereldpremière.

Opera Zuid gaat komend seizoen geheel voor de klassiekers. Het speelt Carmen en La traviata en brengt verder het musical- en liedjesprogramma Z.O.Z.

De vele liedrecitals die komend seizoen in het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ’t IJ en De Doelen zullen plaatsvinden, zijn ook meegenomen in de agenda. Zo is op 15 september de populaire sopraan Olga Peretyatko te bewonderen (Muziekgebouw) en keert Luca Pisaroni, die de afgelopen seizoenen vaak bij DNO te zien was, op 17 november terug in Amsterdam voor een recital in het Concertgebouw.

Vocale concerten zoals de optredens van de sterren Angela Gheorghiu, Joyce DiDonato, Cecilia Bartoli, Thomas Hampson en Elina Garanca in het Concertgebouw zijn eveneens vermeld, net als de tien opera’s die de Metropolitan Opera live zal uitzenden in diverse bioscopen in het land.

Mist u bepaalde voorstellingen of concerten in de agenda? Laat het de redactie weten via redactie@operamagazine.nl.

De agenda vindt u hier.

Vorig artikel

Oliemans start groots in Schubert-cyclus

Volgend artikel

Vroege Verdi uit de mond van Lucia Aliberti

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 16 maart 2015 at 09:26

    Graag zou ik het operaprogramma van 6, 7 en 8 meu willen ontvangen.
    Bij voorbaat dank.