Binnenkort

Haydn’s beroemdste opera bij ZaterdagMatinee

Razende Roeland komt aanstaande zaterdag (21/3) naar het Concertgebouw tijdens de ZaterdagMatinee. Marcel Reijmans zingt hem, in de opera Orlando Paladino van Joseph Haydn. Toen de Oostenrijkse componist nog leefde was dit werk, vol halsbrekende toeren, zijn beroemdste en populairste opera.

De opera Orlando Paladino is misschien niet zo bekend. Zijn bron is dat echter wel: het is gebaseerd op Ludovico Ariosto’s Orlando Furioso (1516), in het Nederlands bekend als Razende Roeland.

De paladijn Orlando, neef van Karel de Grote, raast na de afwijzing van zijn geliefde Angelica achter haar en haar nieuwe minnaar, de ridder Medoro, aan. Orlando laat daarbij in zijn woede een spoor van vernieling achter. Maar het koppel wordt beschermd door de tovenares Alcina, die alles uiteindelijk in goede banen leidt en Orlando’s woede doet bekoelen.

Naast Orlando en het verliefde stelletje probeert koning Rodomonte in het verhaal Orlando te vinden en krijgt de altijd hongerige schildknaap van Orlando, Pasquale, een relatie met herderin Eurilla.

Haydn maakte van het verhaal een ‘dramma eroicomico’ in drie akten, omdat het zowel komisch als heldhaftig is. De diverse rollen voorzag de componist allerminst van eenvoudige muziek. Angelica, Alcina, Medoro, Orlando, Pasquale: ieder wordt in zijn vocale vermogens op de proef gesteld.

Aanstaande zaterdag gebeurt dat onder begeleiding van het Radio Kamer Filharmonie, met als dirigent Alessandro de Marchi – de chef-dirgent van het Academia Montis Regalis-orkest. De Nederlandse tenor Marcel Reijmans zingt Orlando. Reijmans was al zes keer eerder te gast bij de ZaterdagMatinee, waaronder tijdens Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner eerder dit jaar. Met succes overigens.

De Amerikaanse tenor Kenneth Tarver – winnaar van de Metropolitan Opera National Council Auditions en in 2001 van een dubbele Grammy Award – neemt de rol van Medoro op zich. Zijn partner is de Deense Henriette Bonde-Hansen als Angelica.

Andere solisten zijn Pietro Spagnoli (Rodomonte), Peter Gijsbertsen (Licone), Laura Cherici (Eurilla), Nikolay Borchev (Pasquale), Elena Monti (Alcina) en Martijn Cornet (Caronte). Cornet, een Nederlandse bariton, draait dit seizoen mee met Opera Studio Nederland.

Het concert begin om 13.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.concertgebouw.nl.

Vorig artikel

Lente in Boedapest begint met opera

Volgend artikel

Vocaal Ensemble geeft jong concert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.