Binnenkort

Lente in Boedapest begint met opera

In Hongarije gaan de bloemetjes pas echt bloeien als het lentefestival aanbreekt. Van 20 maart tot en met 5 april zullen in de hoofdstad Boedapest tal van cultuurschatten uitgestald worden. Ook opera is van de partij, met onder andere Andrea Rost en Kenneth Tarver in Orfeo ed Euridice van Haydn.

Het ‘Budapest Spring Festival’ is het grootste en beroemdste festival van Hongarije. Hoewel eind februari bericht werd dat sommige programma’s geannuleerd moesten worden vanwege de financiële crisis, mag de cultuurstad Boedapest zich over een rijkgevuld programma verheugen.

Een speciale plaats in dat programma is er voor Joseph Haydn, wiens tweehonderdste sterfdag dit jaar herdacht wordt. Op de tweede dag van het festival, 21 maart, krijgt zijn opera Philemon en Baucis een Hongaarse première in het spoorwegmuseum.

Ruim een week later gaat een productie van Haydn’s Orfeo ed Euridice in première in het Magyar Állami Operaház, het operahuis van Boedapest. De Oostenrijkse componist schreef deze laatste opera voor zijn eerste bezoek aan Londen. Maar daar aangekomen verhinderden de autoriteiten dat het werk uitgevoerd werd, omdat het theater waar het in gespeeld zou moeten worden, zonder toestemming was gebouwd.

Voor de productie is een bijzondere cast opgetrommeld. De titelrollen worden vertolkt door het sterrenkoppel Andrea Rost en Kenneth Tarver. Rost is geboren in Boedapest en is internationaal vermaard. Net als de Amerikaan Tarver, die beroemde operahuizen over heel de wereld van binnen heeft gezien. Toevallig staat Tarver een week ervoor nog in het Concertgebouw in Amsterdam. Dan zingt hij ook Haydn, maar dan de opera Orlando Palladino, tijdens de ZaterdagMatinee.

Het duo wordt begeleid door het orkest en koor van de Hongaarse Staatsopera, onder leiding van Ádám Fischer. Diezelfde Fischer dirigeert aan het einde van het festival een uitvoering van Don Giovanni. Daarin zingen solisten als Ildebrando D’Arcangelo (Don Giovanni) en Francesco Meli (Don Ottavio).

Giacomo Puccini krijgt ook weer een uitvoering tijdens het festival, nadat vorig jaar diverse opera’s van de Italiaan op het programma stonden. Een grotendeels Hongaarse cast brengt nu Turandot. Dirigent is Péter Oberfrank.

Maar het is zeker niet alleen opera dat de klok slaat tijdens het lentefestival. De 140e verjaardag van de Hongaars-Japanse diplomatieke betrekkingen en het EU-voorzitterschap van Tsjechië krijgen bijvoorbeeld speciale aandacht door onder meer tentoonstellingen en speciale evenementen met Japanse kunst. Daarnaast zijn er instrumentale concerten, dans- en theatervoorstellingen en bijzondere evenementen. Operette krijgt een plekje door een productie van Die Bajadere van de Hongaarse componist Emmerich Kálmán.

Meer informatie over het festival is te vinden op www.btf.hu. Daar kunnen ook kaarten besteld worden. Andere handige sites: www.budapestinfo.hu en www.hongaarsverkeersbureau.nl.

Vorig artikel

Culemborgs Mannenkoor bij Opera per Tutti

Volgend artikel

Haydn’s beroemdste opera bij ZaterdagMatinee

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.