Binnenkort

Docu: Don Giovanni in vernieuwde Doelen

Vijf maanden lang was de Grote Zaal in de Doelen in Rotterdam een bouwplaats. Met het Grote Zaal Festival wordt het heropend. Eén van de publiekstrekkers is een scenische uitvoering van Don Giovanni. In een documentaire geeft het concertgebouw een voorproefje.

Il Commendatore (promotiebeeld van de Doelen).
Il Commendatore (promotiebeeld van de Doelen).

Na een concert in april van pianist Lang Lang sloot de Grote Zaal van de Doelen, een Rotterdams concertgebouw, haar deuren. In vijf maanden tijd moest de zaal grondig gerenoveerd worden. Er werd asbest verwijderd, het plafond werd vernieuwd, er kwamen speciaal ontworpen nieuwe stoelen en een akoestisch podiumplafond. Naast nog meer verbeteringen.

Een fikse onderneming. Dat is nu, nu de verbouwingen voorbij zijn, dan ook wel een flink feest waard, vond de gebouwdirectie. Vandaar het Grote Zaal Festival.

Het festival begon gisteren, 18 september, al met een openingsconcert, dat vooral in het teken stond van de jeugd. Vanavond, 19 september, volgt een galaconcert met het Metropole Orkest. Daar zal wereldmuziek en jazz ten gehore worden gebracht.

De productie van Don Giovanni staat donderdag 24 september op het programma. Het gaat om een uitvoering van het Combattimento Concert en het Codarts Kamerkoor onder leiding van Jan Willem de Vriend.

Opera in de Doelen is volgens de organisatie na de verbouwing een nog grotere belevenis. ‘Perfecte akoestiek gaat hand in hand met een theatrale enscenering op een wijze die in weinig concertzalen gerealiseerd kan worden’, belooft de organisatie.

De titelrol zal gezongen worden door Marcel Boone. Boone heeft vele rollen vertolkt bij de Nationale Reisopera, waaronder al eens Masetto uit Don Giovanni. Die rol wordt in Rotterdam gezongen door de jonge bariton Martijn Cornet.

Henk Neven neemt de rol van Leporello op zich. Annemarie Kremer zingt Donna Elvira, Renata Arends is Zerlina, Manolito Mario Franz is Don Ottavio, Judith Howarth is gestrikt als Donna Anna en de rol van Il Commendatore wordt gezongen door Alexey Tikhomirov.

Ondanks dat de opera in een concertzaal wordt uitgevoerd, wordt er wel een scenisch geheel van gemaakt. Regisseur Eva Buchman neemt dat deel voor haar rekening.

Een stuk van de repetities en een interviewtje met dirigent De Vriend zijn te zien in een documentaire van de Doelen over de verbouwing. In de film, ongeveer een kwartier lang, wordt verteld wat er allemaal veranderd is en wat er op het Grote Zaal Festival gaat gebeuren.

Ga naar www.dedoelen.nl om de documentaire te bekijken.

Vorig artikel

Internationaal Vocalisten Concours van start

Volgend artikel

Road movie met operasterren

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.