CD-recensies

Road movie met operasterren

In 2008 bracht Arthaus Musik een bijzondere, onbeschaamde documentaire uit: Opera Fanatic. De excentrieke Stefan Zucker trok door Italië om diva’s van weleer een bezoek te brengen. Terecht won de film de nodige prijzen.

opera fanatic “We leven in een tijd van Barbiepop-operazangeressen, die er goed uitzien, mooi bewegen, maar een gebrek aan uitstraling hebben. Wat we nodig hebben, zijn zangeressen met haren onder de oksels!”

Het is maar één van de eigenzinnige uitspraken van Stefan Zucker, een operafanaat van het eerste uur en naar eigen zeggen de ‘hoogste tenorale stem ooit’. Of het waar is? Ik zou het niet weten, maar zijn fluisterstem klinkt ronduit lachwekkend. Zou hij wellicht ook een echte castraat zijn?

Hij is ook een zeer irritant mannetje die op zoek is naar roddels en sensatie. Maar dankzij hem gaan we in Opera Fanatic wel op bezoek bij de grote diva’s van weleer: Anita Cerquetti, Fedora Barbieri, Giulietta Simionato, Magda Olivero, Leyla Gencer, Marcella Pobbe…

Niet alle dames hebben zin om met hem te praten of zijn onbeschaamde vragen (eerlijk is eerlijk: daar kan ik toch wel echt van genieten) te beantwoorden, maar met een paar grappa’s op gaat het ze opeens van een leien dakje. Hij verleidt ze tot de meest opmerkelijke uitspraken en we worden getrakteerd op beeld- en geluidsfragmenten van hun optredens.

De film is in 1999 door Jan Schmidt-Garre gemaakt en heeft ondertussen behoorlijk wat prijzen op verschillende filmfestivals gewonnen. Terecht. Het is een beetje een road movie geworden, maar dan met operasterren in de hoofdrollen. Zeer, zeer aanbevolen!!!!!!!!!!!

Hieronder de trailer van Opera Fanatic.

Vorig artikel

Docu: Don Giovanni in vernieuwde Doelen

Volgend artikel

Rockopera uit de achttiende eeuw

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

5Reacties

 1. 19 september 2009 at 14:30

  L.S.

  Door Basia ga ik steeds meer van opera’s houden.
  Ze schrijft zeer boeiend en beeldend.
  Ook dit keer wederom en altijd met een komische noot 🙂

  Mijn welgemeende complimenten!

  Groet,

  Christina

 2. Hans van Verseveld
  19 september 2009 at 16:50

  Ver voor de tijd van de DVD was ik reeds in het bezit van de Video “Opera Fanatic” en toen was iedereen het er al over eens, dat dit werkelijk wel de meest krankzinnige opera documentaire aller tijden was. Natuurlijk zijn de schaamteloze vragen en het daarbij behorende stemgeluid van Stefann Zucker al een groot feest, maar…………….wat de diva’s vertellen is zonodig een nog veel groter festijn. Het is niet leuk om het te verklappen, dus ik vind dat iedere rechtgeaarde operaliefhebber, die iets uit de glorietijd van de opera wil weten, direct naar de winkel moet stappen (of via internet) en de DVD moet aanschaffen. Van alle diva’s die ruimschoots aan het woord komen Cerquetti, Cigna, Adami Corradetti, Frazzoni, Gavazzi, Gencer, Olivero, Pobbe, Barbieri en Simionato leven alleen Cerquetti (78), Olivero (99) en Simionato (99)nog. (Als ik er een jaartje naast zit, dan komt dat omdat de dames zelf ook nooit zo precies waren over hun geboortedatum.) De andere diva’s zijn trouwens ook allemaal afgrijselijk oud geworden. Gina Cigna werd maarliefst 101. Aanschaffen deze opera-goudmijn en met een paar echte operaliefhebbers gaan zitten staren naar iets waarvan je dacht, “dat kán niet waar zijn”. Jazeker, das war einmal!
  Hans van Verseveld

 3. Steven SURDÈL
  15 maart 2010 at 14:44

  Helemaal mee eens, een ongepast mannetje dat het niet háált bij de meeste dames van standing die hij zo graag interviewt (nou ja, interviewt…). Potrebbe un castrato?

  Maar zijn ze niet prachtig om te zien en te horen vertellen: Simionato, Olivero, Cigna, ook op oudere leeftijd? Quel’arte, que bellezza!

 4. Steven SURDÈL
  17 maart 2010 at 10:49

  Scusatemi: CHE bellezza…

 5. Truus Blenderman
  17 april 2016 at 10:58

  Wat een leuk stukje Basia, ik ga zeker de DVD bestellen.
  Dank!