BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 12

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 12 (14- 20 maart 2015) onder meer aandacht voor het afscheid van Mariss Jansons met Thomas Hampson in het Concertgebouw in Amsterdam.

Mariss Jansons (foto: Marco Borggreve).
Mariss Jansons (foto: Marco Borggreve).

Video

La traviata in Londen
Over een week is bariton Thomas Hampson live in Nederland te horen, maar de kaarten voor dat optreden, bij het afscheid van dirigent Mariss Jansons, zijn ongetwijfeld uitverkocht. Helemaal gratis, en eerste rang, zit u bij Brava op zaterdagmiddag. Die zender brengt La traviata van Verdi in een regie van Richard Eyre en gedirigeerd door Verdi-specialist Antonio Pappano. In deze productie, die werd opgenomen in het Londense Royal Opera House, ziet u Renée Fleming en Joseph Calleja in de andere hoofdrollen.
Brava nl klassiek: zaterdag 14 maart om 13.48 u.

Helena Rasker bij de VPRO
De alt Helena Rasker is een van de gasten in het VPRO-programma Vrije Geluiden. Ze zingt, begeleid door Simon Lepper op piano, werk van Schumann en Purcell. Hier is vast een ‘teaser’ van het programma:

NPO 1: zondag 15 maart om 10.30 u.

Afscheid van Mariss Jansons
Het Koninklijk Concertgebouworkest neemt afscheid van chef-dirigent Mariss Jansons met een concert vol muziek van Bartok, Copland en Mahler. Speciale gast is Thomas Hampson. Die is komend seizoen enkele malen in Nederland te horen met de Amsterdam Sinfonietta. De bariton komt deze week naar Amsterdam voor het laatste concert dat Mariss Jansons in zijn rol als chef van het KCO dirigeert. Op de radio te horen via NPO Radio 4, en opmerkelijk genoeg, te zien via Mezzo.
Mezzo: vrijdag 20 maart om 20.15 u.

Audio

Lisette Oropesa zingt Gilda in Amsterdam (foto: Matthew Murphy).
Lisette Oropesa zingt Gilda in Amsterdam (foto: Matthew Murphy).

Rigoletto in het Concertgebouw
Sopraan Lisette Oropesa staat in de rol van Gilda zaterdagmiddag op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw. Dat deelt ze met bariton Dimitri Platanias als Rigoletto en tenor Ivan Magrì die Duca di Mantova zingt. Er is ook Nederlandse inbreng: Maria Fiselier, Cécile van de Sant en Laetitia Gerards hebben rollen in deze NTR ZaterdagMatinee-productie. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, aangevuld met leden van het Vlaams Radio Koor, worden gedirigeerd door James Gaffigan.
Radio 4: zaterdag 14 maart om 13.00 u.

Opera op de radio
Het moet een complot zijn: op een enkele zaterdagavond heeft de radioluisteraar de keuze uit niet minder dan vier opera’s, die allemaal ergens op de wereld live worden opgevoerd of waarvan een opname wordt uitgezonden. Dit is de menukaart:

Alcina van Händel, in deze productie onder regie van Pierre Audi en met Christophe Rousset en zijn ensemble Les Talens Lyriques in de bak. De opname werd eerder dit jaar gemaakt in de Munt in Brussel, met Sandrine Piau en Maité Beaumont in de hoofdrollen.
NPO Radio 4: zaterdag 14 maart om 19.30 u.

Vanuit de Staatsoper Hannover komt de opera Mefistofele van Arrigo Boito. Het koor en orkest van de Staatsoper staan onder leiding van Karen Kamensek. In de hoofdrollen hoort u Shavleg Armasi als Mefistofele, Robert Künzli als Faust en Latchezar Pravtchev in de rol van Wagner.
NDR Kultur: zaterdag 14 maart om 19.00 u.

Ook vanuit New York komt een opera. De Metropolitan Opera heeft Rossini op het programma staan. Hij componeerde La donna del lago, waarvoor het libretto werd geschreven door Andrea Leone Tottola, is gecast met twee grote namen: sopraan Joyce DiDonato en tenor Juan Diego Flórez. Ook Daniela Barcellona en John Osborn zijn te horen. Het koor en orkest van de Met worden gedirigeerd door Michele Mariotti.
WDR 3: zaterdag 14 maart om 19.00 u.

De BBC koos voor deze zaterdag voor werk van Kurt Weill. Diens The Rise and Fall of the City of Mahagonny, met muziek van Bertold Brecht, komt live vanuit het Royal Opera House in Londen. Mark Wigglesworth heeft de muzikale leiding over koor, orkest en cast, waarin onder anderen Anne Sofie von Otter, Willard White, Christine Rice en Kurt Streit.
BBC Radio 3: zaterdag 14 maart om 20.20 u.

Afscheid chef Jansons
Het afscheid van chef-dirigent Mariss Jansons van het Amsterdamse Koninklijk Concertgebouworkest wordt door NPO Radio 4 rechtstreeks uitgezonden. Voor het orkest staat voor de laatste keer Mariss Jansons, solsit is Tomas Hampson. Hij zingt onder anderen liederen van Mahler uit Des Knaben Wunderhorn en Old American Songs van Copland.
NPO Radio 4: vrijdag 20 maart om 20.00u.

Weektip

Dido and Aeneas
Elk seizoen is er ergens in Nederland wel een uitvoering van Dido and Aeneas van Henry Purcell te vinden. De productie uit 1996 was een bijzondere, die nog lang naklonk in de oren van de bezoekers. In de hoofdrollen zongen Xenia Meijer en Maarten Koningsberger. De voorstelling, die zich letterlijk op een zandstrand vol kaarsen afspeelde, werd geregisseerd door Erik Vos van Toneelgroep de Appel. NPO Cultura haalde de opname weer eens uit het archief.
NPO Cultura: zaterdag 14 maart om 20.30 u.

Vorig artikel

Seizoen TivoliVredenburg 2015/2016

Volgend artikel

In Istanbul bloeit een prachtorkest

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.