Binnenkort

Nieuwe opera Polen in Plan Zuid in première

Polen in Plan Zuid, een nieuwe opera van componiste Caroline Ansink en librettist Olaf Mulder, is zondag 19 april in première gegaan in Amsterdam en zal vanaf 26 april nog vijf keer in verschillende steden in het land te zien zijn.

Scène uit Polen in Plan Zuid (foto: Michel Marang).
Scène uit Polen in Plan Zuid (foto: Michel Marang).

Polen in Plan Zuid is een initatief van sopraan Julia Bronkhorst. Het werk gaat over ontheemding en de veerkracht van de mens. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Daniël Vermeulen, over een Joodse jongen die opgroeit in de naoorlogse Amsterdamse Rivierenbuurt.

“De opera laat een opeenvolging van scènes zien, op een haast surrealistische wijze verteld in het libretto en de regie”, beschrijven de makers. “Het is een wervelende theatrale wereld van wisselende stemmingen en personages, vertolkt door maar drie zangers in een uiteindelijk optimistisch universum. De muziek is toegankelijk voor iedereen.”

De drie zangpartijen worden neergezet door Julia Bronkhorst zelf, alt Myra Kroese en bariton Hans de Vries. Librettist Olaf Mulder verzorgt de regie. De begeleiding komt van een vierkoppig ensemble, met componiste Ansink op de fluit. Spreekstemmen zijn er van Ans Seriese en Frits Muuse.

Polen in Plan Zuid ging op 19 april in de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam en is nog vijf keer te zien in Amsterdam, Enschede, Zwolle en Den Haag.

Zie voor meer informatie de speciale website van Polen in Plan Zuid.

Vorig artikel

Opera aan de Schie houdt 10e Open Podium

Volgend artikel

Toptalent Fiselier laat Britten glanzen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.