BinnenkortNieuws

Opera over Costa Concordia in première

De Kleine Opera presenteert op 19 en 20 juni in de Philharmonie in Haarlem een opera over het drama van het cruiseschip Costa Concordia, dat in januari 2012 voor de kust van Italië zonk. Het nieuwe werk is geschreven door Xandra Mizée.

Costa ConcordiaHet zinken van de Costa Concordia op 13 januari 2012 creëerde een golf van media-aandacht. Vooral het feit dat kapitein Schettino zichzelf in een reddingssloep in veiligheid had gebracht om de reddingsoperatie van een afstand gade te slaan, verontwaardigde de wereld. De rechtszaak rond Schettino kreeg zo veel aandacht dat die moest plaatsvinden in een theater.

Mezzosopraan Xandra Mizée, artistiek leidster van De Kleine Opera, zag in de ramp meer dan genoeg stof voor een opera. Samen met haar zus, de schrijfster Nicolien Mizée, maakte ze een scenario, dat ze zelf op tekst en muziek zette. Daarbij gebruikte ze Italiaanse operamuziek van Caccini, Monteverdi, Rossini, Donizetti, Verdi en Puccini.

In de nieuwe opera speelt het koor een grote rol, met daarbij veel kleine koorsoli. Het stuk wordt in het Nederlands gezongen, duurt ongeveer vijf kwartier en is ook voor kinderen toegankelijk. Want ondanks het leed rond de Costa Concordia is de opera positief getoonzet. “Iedereen zal vrolijk gestemd weer op huis aangaan”, belooft het gezelschap.

Xandra Mizée ziet het zinkende schip als metafoor voor het kapseizende Italië van Berlusconi. En in de botsing tussen de charismatische kapitein Schettino en de plichtsgetrouwe kustwachtcommandant De Falco ziet ze “de universele strijd tussen de saaiheid van de rede en de verraderlijke charme van de overgave aan machismo en uiterlijk vertoon”.

De wereldpremière in de Philharmonie in Haarlem wordt uitgevoerd door het koor van De Kleine Opera, met daarin diverse professioneel geschoolde zangers, en enkele professionele zangers en musici. Cees Biere zingt en speelt de rol van kapitein Schettino.

Zie voor meer informatie over de productie de website van De Kleine Opera.

Vorig artikel

Discografie: Lulu van Alban Berg

Volgend artikel

Operadagen: death speaks raakt het hart

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.