BinnenkortNieuws

Holl soleert in de Edesche Concertzaal

De Edesche Concertzaal is op 20 november het podium voor één van de grootste Nederlandse bas-baritons van dit moment: Robert Holl. Samen met zijn vaste pianist Roger Braun voert Holl één van de mooiste liederencycli van de negentiende eeuw uit: Robert Schumanns Dichterliebe, op gedichten van Heinrich Heine.

Robert Holl (© Elisabeth Melchior).
Robert Holl (© Elisabeth Melchior).

Over geen enkel gevoel zijn zo veel liederen geschreven als over de liefde. Dichterliebe is daar een fraai voorbeeld van. Schumann was tijdens het componeren van de cyclus hevig verliefd op Clara Wieck, de dochter van zijn pianoleraar. Schoonvader Friedrich Wieck zag dit huwelijk totaal niet zitten en deed er alles aan om er een stokje voor te steken. Uiteindelijk zouden Robert en Clara toch trouwen.

De liefde is niet de enige rode draad door het programma van Holl en Braun. “In 2011 ontstond het plan om samen iets met de Duitse dichter Heinrich Heine te doen”, vertelt Roger Braun. “Bijzonder aan dit programma is dat hierin het beste uit de wereld van muziek en poëzie samenkomt. Neem alleen al het gegeven dat Heines gedichten van alle Duitse dichters het vaakst op muziek zijn gezet. Verschillende daarvan zijn echte tophits geworden.”

Holl zingt behalve Dichterliebe daarom ook Heine-liederen van Schubert en van Brahms. Schubert componeerde beroemde liederen op teksten van Heine als onderdeel van zijn laatste compositie Schwanengesang en Johannes Brahms creëerde op Heines teksten een paar van de mooiste liederen die hij in zijn leven zou componeren.

Robert Holl behoort al jaren tot de internationale top van liedzangers en zingt met regelmaat in de belangrijkste concertzalen ter wereld. Al in 1990 ontving hij voor zijn verdiensten voor de liedkunst de prestigieuze eretitel ‘Kammersänger’ van de stad Wenen.

Roger Braun won verschillende belangrijke concoursen voor liedbegeleiding, zoals het Internationaal Paula Lindberg-Salomon Concours in Berlijn en de Wigmore Hall International Song Competition in London. “Eigenlijk ben je als liedbegeleider net een panter: binnen een korte tijd moet je negentig kilometer per uur kunnen halen”, zegt hij. “Je hebt maar een korte spanningsboog, binnen enkele minuten moet alles gebeuren.”

Het concert van Holl en Braun begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten de website van de Edesche Concertzaal.

Vorig artikel

Opera in de media: week 47

Volgend artikel

Renée Fleming siert Berg, Wellesz en Zeisl

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.