Binnenkort

Opera in de media: week 47

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 (14 – 20 november 2015) onder meer aandacht voor Les Troyens uit Hamburg, Straszny dwór uit Polen en de heldinnen van Strauss.

Audio

Trojanen in Hamburg
Les Troyens is een grootformaatopera uit het genre ‘grand opéra’. Het werk van Berlioz werd in september op de planken gebracht van de Staatsoper in Hamburg. Kent Nagano leidde de productie muzikaal. Hij kon werken met solisten als Torsten Kerl (Énee), Catherine Nagelstad (Cassandre) en Elena Zhidkova (Didon).
NPO Radio 4: zaterdag 14 november om 19.00 u.

Christian Gerhaher (© Hiromichi Yamamoto).
Christian Gerhaher (© Hiromichi Yamamoto).

Gerhaher in de spotlights
In zijn wekelijkse operaprogramma besteedt Ernst Daniël Smid aandacht aan de opera Castor et Pollux van Rameau, voorafgegaan door een portret van bariton Christian Gerhaher. Gerhaher begon pas met zingen nadat hij al afgestudeerd arts was. Zijn carrière bracht hem snel naar de grote zalen, zoals Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall in Londen en het Concertgebouw in Amsterdam.
NPO Radio 4: zondag 15 november om 18.00 u.

Video

Opera Gala nog te zien
Nog tot zaterdag middernacht is de opname van het Opera Gala van De Nationale Opera terug te zien. Op het podium van Nationale Opera & Ballet stonden op 6 november solisten als Eva-Maria Westbroek, Violeta Urmana, Sabine Devieilhe en Judith van Wanroij. Ze werden begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht.
Concert Arte: tot en met zaterdag 14 november.

Strauss and his heroines De heldinnen van Richard Strauss
De film Richard Strauss and his heroines die brava vanavond in première brengt, onderzoekt de vrouwen in het leven van de componist. De nadruk ligt op de relatie tussen Strauss en Pauline, de vrouw met wie hij tot aan zijn dood meer dan 55 jaar getrouwd was. Grote Strauss-vertolksters als Brigitte Fassbaender, Reneé Fleming, Dame Gwyneth Jones en Christa Ludwig lichten hun beroemde Strauss-rollen toe en een interview met Strauss’ laatste overlevende kleinkind in Garmisch belicht het familieleven van de familie Strauss. Dirigent Franz Welser-Möst vertelt over Strauss’ instrumentaties.
Brava: zaterdag 14 november om 20.30 u.

Camilla in real-life soap
In het vierde deel van Bloed, zweet en aria’s wordt onder meer Camilla Nylund gevolgd. Ze was aan het begin van dit seizoen in Nederland voor de rol van de Marschallin in Der Rosenkavalier bij De Nationale Opera. Haar kinderen spreekt ze via Skype, terwijl ze in Amsterdam haar rol voorbereidt in de opera van Strauss.
NPO 2: donderdag 19 november om 20.25 u.

Poolse opera
Het internetplatform van de samenwerkende Europese operahuizen heeft donderdag een stream vanuit Polen. In het theater van de Poolse nationale opera wordt “de meest Poolse van alle Poolse opera’s” Straszny dwór (Het spookkasteel) opgevoerd in een regie van David Pountney. De muzikale leiding heeft Andriy Yurkevych. Edyta Piasecka en Elzbieta Wróblewska zingen enkele van de hoofdrollen.

Wie het werk live wil zien, kan dat doen via de stream. Enkele dagen na de eerste uitzending komen er ook ondertitels beschikbaar in onder meer Engels, Frans en Duits. Op The Opera Platform is alvast een trailer van de productie te zien.
The Opera Platform: donderdag 19 november om 19.00 u.

Antonio Pappano (© Sim Canetty-Clarke).
Antonio Pappano (© Sim Canetty-Clarke).

Stemmenserie Pappano
Wie BBC 4 nog in het zenderpakket heeft – KPN sloot zijn klanten onlangs af van het Britse tv-kanaal – heeft de kans de serie die dirigent Antonio Pappano maakte over de zangstem opnieuw of alsnog te volgen. De zender levert op de eerste avond meteen twee delen van de serie.
BBC 4: vrijdag 20 november om 20.30 u.

Weektip

Musical meets Opera
Komende week presenteert het Rotterdams Philharmonisch Orkest twee concerten onder de titel The best of musical & opera. De musicalhelden Linda Wagemakers, Simone Kleinsma en Terence van der Loo staan op het podium met operasterren Karin Strobos en Henk Neven, onder leiding van dirigent Hans Leenders. Op het programma staan fragmenten uit opera’s als Don Giovanni en Le nozze di Figaro en uit musicals als Les Misérables, Miss Saigon en The Phantom of the Opera. U hoort er komende week meer over op Place de l’Opera.

De meest opera-achtige musical is vermoedelijk Les Misérables, doorgecomponeerd en met veel klassiek drama. Toen de voorstelling in Londen tien jaar bestond, werd een concertante uitvoering gegeven in de Royal Albert Hall. Helemaal aan het eind traden de Jean Valjeans uit de hele wereld aan, waaronder de Nederlandse, gezongen door Henk Poort.

Hieronder het complete Albert Hall-concert:

Vorig artikel

IVC houdt eerste voorronden 51e editie

Volgend artikel

Holl soleert in de Edesche Concertzaal

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Hans Labrand
  13 november 2015 at 14:13

  Voor zover Ik weet wordt op 20 november een gecombineerde aflevering 3 & 4 van de Pappano stemmenserie uitgezonden en vanavond deel 2. Deel 1 is eventueel terug te zien op You Tube.

 2. kersten
  13 november 2015 at 17:18

  Hopelijk volgt Ziggo KPN`s voorbeeld niet want wat moeten we in 2017 zonder Cardiff Singer of the World ?!

 3. Leen Roetman
  14 november 2015 at 10:32

  Als liefhebber van BBC Four, Arte, WDR en NDR, heb ik inmiddels een abonnement op Vodafone. Pakket Internationaal kost slechts 3,75 per maand extra.