BinnenkortNieuws

Bioscopen vertonen Traviata uit Royal Opera

Ruim vijftig bioscopen in het land vertonen op donderdag 4 februari live Verdi’s populaire opera La traviata, in een productie van het Royal Opera House uit Londen. De enscenering is van Richard Eyre, op de bok staat Yves Abel.

Venera Gimadieva als Violetta in La traviata. (© Royal Opera House / Tristram Kenton)
Venera Gimadieva als Violetta in La traviata. (© Royal Opera House / Tristram Kenton)

“Niemand zal het droog houden bij deze sublieme tranentrekker”, belooft ROH Cinema. “Verdi’s meesterwerk La traviata is één van de grootste tragedies in de operageschiedenis.”

La traviata gaat over de courtisane Violetta, die een bruisend leven leidt in Parijs, tot ze de liefde van haar leven, Alfredo, ontmoet. Het paar verlaat Parijs, hopend op een gelukkig leven samen. Hun relatie gaat echter alle sociale conventies te buiten. Alfredo’s vader Giorgio kan dat niet verkroppen en drijft hen uit elkaar. De al die tijd al zieke Violetta keert terug naar Parijs, waar ze al snel op haar sterfbed belandt. Op het laatste moment wordt ze echter toch nog verenigd met Alfredo en verzoent ze zich met Giorgio.

La traviata is gebaseerd op de tot toneelstuk omgewerkte roman La Dame aux camélias van Alexandre Dumas en is één van de populairste werken van Giuseppe Verdi. Grote hits als ‘Sempre libera’, ‘Libiamo, ne’ lieti calici’ (het bekende drinklied) en ‘Parigi, o cara’ hielpen mee aan het succes bij het grote publiek.

Regisseur Richard Eyre verplaatst in zijn klassieke productie het verhaal van het begin van de achttiende eeuw naar de negentiende eeuw, met zijn “indulgent social whirl”, zo omschrijft de Royal Opera.

La traviata is deze maanden in drie verschillende bezettingen te zien in Londen. De cast die de live in bioscopen vertoonde voorstelling op 4 februari zal verzorgen, wordt geleid door dirigent Yves Abel en aangevoerd door Venera Gimadieva als Violetta en Saimir Pirgu als Alfredo. Luca Salsi zingt de partij van Giorgio Germont en Andrea Hill is Flora Bervoix, vriendin van Violetta.

Het Royal Opera House brengt La traviata in bijna 2.000 bioscopen in meer dan 60 landen. In Nederland doen 51 bioscopen mee. Zie voor een overzicht van de deelnemende bioscopen www.royaloperahouse.nl.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Oliemans zingt lied in Leiden en Amsterdam

Volgend artikel

Mark Elder dirigeert verrukkelijke Colombe

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    5 februari 2016 at 00:08

    Wat een heerlijke uitvoering onder leiding van Yves Avel! Met Venera Gimadieva als een ontwapenende Violetta, waarlijk groots in haar sterfscène. Geweldige zang ook van Saimir Pirgu, een betrokken, gepassioneerde Alfredo. Regisseur Richard Eyre tekent voor een klassieke, levendige regie die allerminst gedateerd overkomt.

  2. Maarten-Jan Dongelmans
    5 februari 2016 at 00:09

    Sorry: Yves Abel natuurlijk.