Home » Binnenkort

Marc Pantus viermaal in de Waalse Kerk

Amsterdam13 september 2016 Geen reacties

Bas-bariton Marc Pantus staat dit seizoen viermaal in de Waalse Kerk in Amsterdam. Op zondag 18 september rondt hij zijn Schubert-serie af met de liederencyclus Schwanengesang, begeleid door drie pianisten. In december start hij een nieuwe serie van drie concerten.

Marc Pantus - Tonny de Rover

Marc Pantus. (© Tonny de Rover)

Afgelopen seizoen begon Marc Pantus aan de uitvoering van de drie grote liederencycli van Schubert. Na Winterreise klonk Die schöne Müllerin, waarbij Pantus werd begeleid door Rudolf Jansen. Die moest wegens ziekte echter de derde uitvoering, Schwanengesang, afzeggen. Nu wordt dat ingehaald met niet minder dan drie pianisten: Daan Boertien, Thomas Beijer en Ed Spanjaard. Zij zijn ook de begeleiders bij de drie recitals die Marc Pantus later dit seizoen in de Waalse Kerk geeft.

Schwanengesang
Strikt genomen is Schwanengesang geen echte liederencyclus, maar een later samengestelde verzameling van Schuberts laatste veertien werken. De teksten zijn van Ludwig Rellstab en Heinrich Heine. Om het lot niet te tarten, voegde de uitgever er een veertiende lied aan toe. Dit lied, ‘Die Taubenpost’, op tekst van Johann Seidl, is Schuberts allerlaatste liedcompositie. Na de cyclus Schwanengesang staat het lied ‘Der Winterabend’ op het programma, evenals een instrumentaal werk van Schubert: de Fantasie in f voor piano à quatre-mains.
Zondag 18 september om 15.00 u.

Spanje
Marc Pantus wordt in een Spaans georiënteerd programma begeleid door Ed Spanjaard, niet alleen pianist, maar ook dirigent en niet onverdienstelijk flamencodanser. De twee brengen de Siete Canciones Populares Españoles van Manuel de Falla en liederen van Toldrá, Guridi, Turina en Garcia Lorca. Daarnaast speelt Spanjaard twee Spaans georiënteerde sonates van Domenico Scarlatti.
Zondag 4 december 2016 om 15.00 u.

Rusland
In de programmering van de tweede middag, die als motto ‘Met een omweg naar Rusland’ heeft, reizen Pantus en zijn begeleider Daan Boertien via Noorwegen en Finland met Duitstalige liederen van Edvard Grieg en liederen in het Zweeds van de Fin Jean Sibelius naar Rusland. Daar arriveren ze met de cyclus die Modest Moessorgski in 1877 componeerde: Liederen en dansen van de dood.
Zondag 5 maart 2016 om 15.30 u.

Frankrijk
Franse muziek is op zijn plaats in de Waalse Kerk. Met de begeleider van het derde recital, Thomas Beijer, koos Pantus werk uit van Franse componisten als Francis Poulenc, Claude Debussy en Maurice Ravel. Van Poulenc staan enkele religieuze liederen en wat meer profaan werk op de planning. Na twee korte cycli van Debussy brengen de heren Ravels Histoires naturelles.
Zondag 4 juni om 15.30 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.