Binnenkort

Faust als ‘film noir’ bij Opera Zuid

Opera Zuid waagt zich in haar tweede productie van het seizoen aan Faust van Charles Gounod. De opera gaat vrijdag 20 november in première, met in de cast onder andere Harry Peeters, Anja Van Engeland en Stanley Jackson.

Affiche voor Faust (ontwerp door De Boer & Van Teylingen).
Affiche voor Faust (ontwerp door De Boer & Van Teylingen).

Net als voorgaande seizoenen heeft artistiek leidster Miranda van Kralingen ook dit seizoen weer een Franse opera in de programmering van Opera Zuid opgenomen. Het gaat om Faust, de opera die Charles Gounod in 1859 van het bekende ‘duivelse’ verhaal schreef.

,,Faust is gedeprimeerd en roept Satans hulp in”, beschrijft het gezelschap in het programmaboek. ,,Hij verkoopt zijn ziel aan de duivel in ruil voor jeugd, liefde en sex. Méphistophélès brengt hem in contact met Marguérite. Faust verleidt haar, verwekt een kind bij haar en verlaat haar vervolgens. In een duel met haar broer, soldaat Valentin, wordt deze gedood. Marguérite vermoordt haar kind en wordt hiervoor terechtgesteld. Ze herkent in Méphistophélès de duivel en bidt om vergiffenis.”

De Belgische auteur en regisseur Frank van Laecke voert de regie in de productie. Van Laecke benut zijn artistieke kunsten in vele takken van sport. Naast opera ook musical, theater, circus en film.

Faust wil hij neerzetten als een film noir. Hij focust daarbij vooral op het karakter van Méphistophélès, ‘een cynische puppet master’ die de pure, religieuze Marguérite in zijn macht wil krijgen.

De muzikale leiding is in handen van Per-Otto Johansson, een Zweedse dirigent. Johansson dirigeerde diverse orkesten in Scandinavië en is momenteel vooral actief bij het Deense en Zweedse symfonieorkest.

De rollen in de productie worden zoals gewoonlijk met name ingevuld door de leden van het huisensemble van Opera Zuid. Willem de Vries zingt Valentin, Marcel van Dieren is Wagner, Karin Strobos vervult de rol van Siébel en Anja Van Engeland is Marguérite. Van Engeland zong eerder in Die Zauberflöte en in Falstaff bij Opera Zuid.

Voor de titelrol is een gast aangetrokken: tenor Stanley Jackson. In eerste instantie zou Todd Wilander de rol zingen, maar die kreeg enkele rollen aangeboden door de Metropolitan Opera in New York en wilde die kans (uiteraard) niet laten liggen.

De Amerikaan Jackson heeft al ervaring bij de Met: hij won er de Metropolitan Opera Award. In Europa zong hij onder meer in Mannheim, Leipzig en Chemnitz. In de laatste stad zong hij al eens Faust.

De Nederlandse bas Harry Peeters zingt Méphistophélès. Peeters zong in september nog in Das Rheingold van de Nationale Reisopera. De laatste gastrol is voor Christine Solhosse als Marthe Schwerlein.

Hieronder een filmpje van een repetitie voor Faust.

Na de première op 20 november zijn er nog twaalf voorstellingen in diverse theaters en schouwburgen in Nederland. Zie voor meer informatie de website van Opera Zuid.

Vorig artikel

Michael Baba zingt mooie Parsifal

Volgend artikel

DNO’s OperaFlirt wint sponsorprijs

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.