BinnenkortNieuws

Missa Solemnis bij Orkest Achttiende Eeuw

Het Orkest van de Achttiende Eeuw gaat vanaf 5 oktober op tournee met de Missa solemnis van Beethoven. Het orkest wordt geleid door Daniel Reuss en werkt samen met Cappella Amsterdam en vier solisten van internationale statuur.

Maestro Daniel Reuss. (© Marco Borggreve)
Maestro Daniel Reuss. (© Marco Borggreve)

Met Beethovens mis maakt het Orkest van de Achttiende Eeuw alweer zijn 133ste tournee. Het orkest speelt het werk achtmaal, te beginnen in De Doelen in Rotterdam (5 oktober) en eindigend in het Zuiderstrandtheater in Den Haag (16 oktober). Tussendoor staan onder meer het Concertgebouw in Amsterdam (11 oktober) en TivoliVredenburg in Utrecht (14 oktober) op het programma.

De Missa solemnis ging in oktober 1824 in Sint-Petersburg in première, op initiatief van prins Nikolaj Galitzin. Het was de enige uitvoering die Beethoven zelf meemaakte.

Beethoven onderschreef zijn mis met: “Uit het hart – moge het tot het hart spreken.” De componist werkte vier jaar lang aan het werk, met een resultaat dat als één van zijn meesterwerken is gaan gelden. Beethoven zelf noemde het zijn beste werk.

De mis is een complex en technisch zeer moeilijk werk. Dirigenten krabben zich wel tweemaal achter de oren voordat ze de klus aangaan. Daniel Reuss gaat de uitdaging aan. De Nederlandse maestro leidt al sinds 1990 Cappella Amsterdam en heeft daarnaast chef-posities vervuld bij onder meer het RIAS Kammerchor en het Estonian Philharmonic Chamber Choir.

Als solisten zijn specialisten op het gebied van zowel opera als oratoria geëngageerd: sopraan Carolyn Sampson, alt Marianne Beate Kielland, tenor Thomas Walker en bas David Wilson-Johnson.

Rondom de tournee met de Missa solemnis organiseert het Orkest van de Achttiende Eeuw een masterclass orkestdirectie onder leiding van dirigent Kenneth Montgomery. De masterclass vindt op 10 oktober om 11.15 uur plaats in De Doelen. De toegang is gratis, maar aanmelding is verplicht.

Zie voor een overzicht van de gehele tournee de website van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Vorig artikel

Vorstelijke Prohaska delft vocaal goud op

Volgend artikel

Verismo: Anna Netrebko in glorieuze vorm

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.