AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: Olga, Miranda en René

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 61.

Dooie boel in de Met
Fred Plotkin is operakenner en werkte in de jaren tachtig als ‘performance manager’ in de Metropolitan Opera in New York. Hij was aanwezig toen afgelopen weekend de matinee werd stilgelegd en de avondvoorstelling moest worden geannuleerd. Iemand had as verstrooid in de orkestbak van het operahuis. Er was schrik, teleurstelling en ook wat galgenhumor: “Als ik voor eeuwig in de Met wil blijven, koop ik wel een kaartje voor Die Meistersinger.” Fred deed zijn verhaal op de site van WQXR.

Só last year
Kasper Holten vindt het kennelijk buitengewoon modern als je met vier MacBooks aan een tafel zit. Hoog tijd dat hij eens in Enschede gaat kijken.

De Nederlandse Reisopera, Het Geluid Maastricht en de University of Twente organiseren binnenkort een tweedaags festival, getiteld Reisopera TechTripFestival. De allereerste editie van vindt plaats op 30 november en 1 december in de binnenstad van Enschede.

De opvolging
Nu Miranda van Kralingen afscheid neemt van Opera Zuid gaat men op zoek naar een nieuwe intendant.

Hallo-ween!
Wij hebben zelf na een blik in de spiegel op de vroege ochtend al genoeg Halloween, maar veel anderen, zeker in de Amerikaanse operawereld, doen mee aan het feest van griezels en geesten. Bas-bariton Adam Plachetka bijvoorbeeld. Hij verblijft dit najaar in New York voor Don Giovanni in de Met. Na een aantal voorstellingen als Leporello zingt hij vanaf vandaag Masetto. Met Halloween maakt hij er in zijn appartement een wilde bende van.

Matthew Rose kwam naar New York voor de rol van Leporello. Als Rose en Plachetka trouwen en een tweeling krijgen, ziet die er vermoedelijk zo uit.

Beeldige nagellak
Voor bariton Thomas Hampson, die in Londen is voor Les contes d’Hoffmann, is het tot begin december Halloween.

Of kan het nog erger?

https://twitter.com/thomashampson/status/791684205444947969

Water in de lagunen
Het operaseizoen in Venetië opent met een speciale voorstelling ter herdenking van de overstroming in de lagunestad op 4 november 1966. In Aquagranda, dat in opdracht van La Fenice werd gecomponeerd door Filippo Perocco, is er onvermijdelijk veel water op de bühne.

Jacobs 70
René Jacobs werd afgelopen weekend 70. De dirigent begon als zanger in een tijd dat countertenoren nog verbazing wekten. “Anfangs gab es Lacher im Publikum, wenn ein Countertenor seine Stimme erhob”, schrijft Peter Hagmann in een kort portret van Jacobs.

John Del Carlo overleden
De bas-bariton zong meer dan 300 uitvoeringen in de Met in New York. Zijn rollen van Benoit en Alcindoro in Puccini’s La bohème vorig jaar zouden zijn laatste zijn.

Opera en de kunst
Door de eeuwen heen heeft opera andere kunstenaars, waaronder schilders, geïnspireerd. Het Royal Opera House neusde in de musea en verzamelde wat voorbeelden.

Je kon er op wachten
Countertenor Iestyn Davies heeft geen extreem lastige naam, maar de schrijfwijze van de eerste letter van zijn voornaam gaat vaak mis. Nu weer op prettige post van zijn platenmaatschappij Hyperion.

Wagners handschrift
Het Richard Wagner Museum in Bayreuth is gevestigd aan de Wahnfriedstraße 2, in het stadje vol Wagner-cultus. Sinds kort valt er de autograaf te bewonderen van Parsifal, de opera die Wagner schreef voor het Festspielhaus.

Le montréalais Yannick Nézet-Séguin en ligne
Yannick Nézet-Séguin heeft een nieuwe website en is klaar voor de toekomst.

Legendarische locatie
De Nollendorfplatz in Berlijn was en is het centrum van de lokale gayscene. Al in de jaren dertig vond schrijver Christopher Isherwood er inspiratie voor zijn boeken, waarvan er één tot de musical Cabaret leidde. Er staat een appartement te huur dat tot voor kort werd bewoond door sopraan Olga Peretyatko.

Echte Brünnhilde
Regisseurs en kledingontwerpers doen soms de raarste dingen met haar kleding, maar Brünnhilde zien we toch het liefst zo.

Konwitschny spreekt
In een (niet recent) interview met de spraakmakende regisseur Peter Konwitschny geeft hij een uitgebreide analyse van het antisemitisme in het werk van Wagner.

Donna Giovanni
De komende Don Giovanni wordt alweer voorbereid voor de Nederlandse podia. Deze keer door een vrouwelijke regisseur en dirigent.

Vorig artikel

Martha: een negentiende-eeuwse romcom

Volgend artikel

Nabucco is vermakelijk maar inspiratieloos

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.