AchtergrondBinnenkortBuitenland

Eerste opera Alma Deutscher in première

De 11-jarige Alma Deutscher heeft haar eerste grote opera gecomponeerd: Cinderella. Het stuk gaat op 29 december in première in Casino Baumgarten in Wenen. Een portret van het wonderkind en haar werk.

Alma Deutscher. (© Alex Nightingale Smith)
Alma Deutscher. (© Alex Nightingale Smith)

Alma Deutscher werd in 2005 geboren in Oxford als dochter van Janie Steen en de Israëlische linguïst Guy Deutscher, voorheen professor aan de Universiteit van Leiden. Alma groeide op in Dorking. Ze begon op haar tweede piano te spelen en op haar derde viool. Vrijwel direct begon ze ook te improviseren en op haar vierde sloeg ze aan het componeren.

Op haar zesde schreef Alma haar eerste pianosonate. In 2013 nam ze het op voor haar eerste cd, The Music of Alma Deutscher. Hieronder een fragment uit de opnamestudio:

Op haar negende schreef Alma haar eerste vioolconcert. Het ging in 2015 in première in Israël. Hieronder het derde deel, gespeeld door de componiste zelf:

Alma Deutschers vaardigheden op de piano en de viool brachten haar al in vele landen, van thuisland Engeland tot Japan, en van Europese landen als Duitsland, Oostenrijk en Italië tot de Verenigde Staten. Op haar eigen YouTube-kanaal staan veel clips van haar optredens.

Ze speelt behalve haar eigen werk ook ‘gewoon’ stukken van de grote componisten uit het verleden, zoals hieronder een pianoconcert van Mozart, met haar eigen cadens:

Alma waagde zich op haar zevende voor het eerst aan het operagenre. Ze componeerde de mini-opera The Sweeper of Dreams voor een competitie van de English National Opera. Twee jaar later begon ze te werken aan haar eerste ‘volwassen’ opera, die ze op haar tiende voltooide. Het werk, Cinderella, werd in 2015 in een kamermuziekversie opgevoerd en krijgt in december zijn wereldpremière.

Alma’s Cinderella vertelt het sprookje van Assepoester op een nieuwe manier. Bij haar speelt het verhaal zich af in een operahuis. Assepoesters boze stiefmoeder is intendant en haar stiefzusjes zijn opgeblazen wannabe diva’s. Zelf is ze een jonge componiste. De prins is een dichter. Op een dag vindt Assepoester een gedicht, maar ze weet niet dat het van de prins is. Ze zet het op muziek, wat er uiteindelijk toe leidt dat ze haar prins vindt, en dat tekst en muziek elkaar vinden.

De kamermuziekversie van Cinderella werd in het Hebreeuws opgevoerd. De wereldpremière in Wenen zal in het Duits gaan en er is ook een Engelse versie van het libretto beschikbaar.

Hieronder een filmpje waarin Alma samen met Amira Willighagen het duet van de stiefzusjes uit Cinderella uitvoert:

Cinderella wordt geënsceneerd door Dominik Am Zehnhoff-Söns. De muzikale leiding is in handen van Vinicius Kattah. Verder is de beroemde dirigent Zubin Mehta beschermheer van het werk. De namen van de solisten staan op de speciale website van het project niet vermeld.

Cinderella is van 29 december tot en met 5 januari viermaal te zien.

Lees meer over Alma Deutscher op haar persoonlijke website.

Vorig artikel

Henschel en Akademie Berlin vieren kerst

Volgend artikel

Boesch meesterlijk in Kreneks Reisebuch

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    1 december 2016 at 14:36

    Afgaande op het duet lijkt me dit een heel bijzondere voorstelling te worden. Leuk dat ‘onze’ Amira ook in de cast zit. Veel succes daar in Wenen!

  2. Edwin Koppers
    3 maart 2018 at 23:59

    Let op: dit is een historische gebeurtenis: nooit eerder is een volledig geensceneerde opera van een 12 jarig meisje uitgevoerd. Alle voorstellingen uitverkocht.

  3. 13 augustus 2018 at 00:31

    Al langere tijd geleden raakte ik op de hoogte van Alma’s bestaan en
    talenten.
    Met diverse mensen, onder wie bestuurders, heb ik contact gehad om
    te kijken of ze gevraagd kon worden voor een optreden in Nederland.
    Het doet wat vreemd aan dat ze nog niet in ons land is geweest voor een
    optreden.
    Mijn persoonlijk favoriete muziekstuk is rondino, zowel qua muziek als
    de bijzondere interactie tussen de drie musici en het verrassende
    einde. Heel persoonlijk.
    Overigens zijn de meeste mensen die ik vraag of ze de naam Alma Deutscher kennen, niet van haar bestaan op de hoogte.
    Na haar gevonden te hebben op het internet zijn hun reacties heel positief.