Binnenkort

De Digitale Uitmarkt van Place de l’Opera

De Uitmarkt in Amsterdam markeert de opening van het nieuwe culturele seizoen. Voor het eerst zijn opera en lied vrijwel niet vertegenwoordigd op de verschillende podia en in de tv-uitzending van de openingsavond. Daarom stelt Place de l’Opera u enkele hoogtepunten van het komende seizoen voor op onze ‘Digitale Uitmarkt Opera en lied 2019’.

©Ezra Comeau-Jeffrey

Sterren
Bekende namen in de cast van operaproducties maken nieuwsgierig: we kennen ze van cd, tv of uit de bioscoop, maar hoe klinken ze in een zaal?  Sopraan Ailyn Pérez is in Nederland voor de rol van Nedda in Pagliacci, in een enscenering van Robert Carsen voor De Nationale Opera. Onvoorzien zal de nieuwe chef, Lorenzo Viotti,  debuteren in Nationale Opera & Ballet voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ailyn Pérez komt binnenkort uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera.

Ailyn Pérez zingt ‘Mon coeur s’ouvre à ta voix’ uit Samson et Dalila van Saint-Saëns:

Ook in de double bill van Pagliacci en Cavalleria rusticana bij De Nationale Opera zingt tenor Brian Jagde de rol van Turridu in het tweede deel van de avond. Hij studeerde ICT, maar dat beviel niet en hij dacht: weet je wat, ik ga klassieke zangles nemen. Die stap brengt hem in september naar Amsterdam.

Première op 5 september 2019 bij De Nationale Opera.

Klein en groot
Op deze digitale Uitmarkt is het maar een kleine stap van de grote zaal aan de Amstel naar een intiem theater ergens Nederland. Naar de Stadsgehoorzaal Leiden bijvoorbeeld, waar Peter Gijsbertsen, met pianist Hans Eijsackers, in een recital werk zal zingen van onder anderen Bart Visman, Clara Schumann en Lucas Wiegerink. Hoe de speciaal voor hem gecomponeerde cyclus Vier Liederen ontstond, hoort u in de podcast van Studio Nibelheim.

In Leiden klinkt ook Tosti. Hier is een opname uit Podium Witteman:

Het recital van Peter Gijsbertsen en Hans Eijsackers is op 18 oktober 2019.

Zuid
Dit najaar brengt Opera Zuid een nieuwe enscenering van Die Zauberflöte van Mozart door Jorinde Keesmaat. Huub Claessens is Sprecher in deze productie. In het verleden zong Claessens een andere rol in de Mozart-opera, die van Sarastro:

De première van Die Zauberflöte bij Opera Zuid is op 8 november 2019.

Noord
Naast de herneming van Il barbiere di Siviglia komt de Nederlandse Reisopera dit najaar met een concertante uitvoering van Bernsteins Wonderful Town, samen met het net gefuseerde Orkest van het Oosten en Gelders Orkest. Jonge veelbelovende talenten staan in de cast: Alexander de Jong, Lucas van Lierop (De Nationale Opera Studio) en Zachery Vandermeulen (Dutch National Opera Academy). In de hoofdrollen van de gezusters Sherwood zingen Esther Maas en Laetitia Gerards.

Hier zingt Laetitia Gerards met Bastiaan Sparnaay ander werk van Bernstein, uit West Side Story:

De première van Wonderful Town is op 4 oktober 2019 in Enschede.

Matinee
Een groot aandeel concertante opera komt ook komend seizoen van de NTR ZaterdagMatinee, zowel in de zaal als op Radio 4 te volgen. Om naar uit te kijken is het nieuwe werk van de Finse Kaija Saariaho, La passion de Simone. Mezzosopraan Anne Sofie von Otter zingt de solorol van Simone Weil, begeleid door het New European Ensemble en het Nederlands Kamerkoor.

De tournee die Anne Sofie von Otter maakte met het strijkwartet Brooklyn Rider deed enkele jaren geleden ook Nederland aan. In Utrecht zong ze dit werk van een andere eigentijdse componiste, Kate Bush:

NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw: 30 mei 2020.

Opera in HD
Opera in de bioscoop, doorgaans live vanuit grote operahuizen, speelt inmiddels een eigen rol in het opera-aanbod in de Nederlandse zalen. Vanuit de Metropolitan Opera in New York komt aan het eind van het seizoen Maria Stuarda van Donizetti in een regie van David McVicar. Sopraan Diana Damrau zingt de rol van Queen Mary naast Jamie Barton en Stephen Costello.

Hier is Diana Damrau te zien in een andere Donizetti-opera, Linda di Chamounix, samen met Juan Diego Flórez:

De vertoning van Maria Stuarda in de bioscopen is op 9 mei 2020.

Lees alles over het komende seizoen op Place de l’Opera en raadpleeg de agenda voor data en tijden.

Vorig artikel

Zomerserie: waar zijn Robbert en Micha?

Volgend artikel

Vrolijke Serva Padrona met cynisch tintje

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.