BinnenkortNieuws

Henschel en Akademie Berlin vieren kerst

Bariton Dietrich Henschel en de Akademie für Alte Musik Berlin doen op 9 en 10 december Rotterdam en Amsterdam aan met een kerstconcert. Op het programma staat muziek van Händel, Purcell, Bach, Vivaldi, Scarlatti, Correli en Telemann.

Dietrich Henschel. (© KJO Photography)
Dietrich Henschel. (© KJO Photography)

Een barokke kerst, dat beloven Dietrich Henschel en de Akademie für Alte Musik. Het oudemuziekensemble en de gerenommeerde Duitse bariton zetten fragmenten uit de Messiah van Händel naast onder meer cantates van Bach, de kerstcantate Göttlichs Kind, laß mit Entzücken van Telemann en aria’s uit een kerstcantate van Scarlatti.

Er is ook instrumentale muziek. Zo speelt het orkest een sonate van Purcell, concerten van Vivaldi en Telemann en het Concerto grosso in D van Corelli. In de werken van Purcell en Telemann is er een solorol weggelegd voor trompet.

De Akademie für Alte Musik Berlin heeft zijn naam opgebouwd met Bach en barokopera’s, maar speelt de laatste jaren steeds meer Händel en Telemann. “Zij gaan me zeer aan het hart”, zegt concertmeester en ensembleleider Georg Kallweit. “We willen het niet per se anders uitvoeren dan anderen, maar richten ons wel op schoonheid en bijzondere articulatie.”

Dietrich Henschel is regelmatig te gast in Nederland. De afgelopen jaren bracht hij onder meer theatrale uitvoeringen van verschillende liederencycli, in samenwerking met filmmaker Clara Pons.

Het kerstprogramma van bariton en orkest is op 9 december te zien in De Doelen in Rotterdam en op 10 december in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Vorig artikel

ZaterdagMatinee viert kerst met El Niño

Volgend artikel

Eerste opera Alma Deutscher in première

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.