AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Nina, Eva-Maria en Julien

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 106.

La rentrée
Begin september is het druk op de podia. Overal in Europa beginnen operahuizen en theaters aan een nieuw seizoen en zowel in Londen als Den Bosch zijn belangrijke zangconcoursen. Parijs kreeg bij ‘la rentrée’ een Lustige Witwe voorgeschoteld in de Opéra Bastille. Thomas Hampson en Veronique Gens staan samen op de bühne, met in de rol van Bogdanowitsch de Nederlandse bariton Peter Bording.

Je m’appelle Thomas Hampson
Bariton Thomas Hampson zingt Danilo in de productie. Hij is iedere dag te horen in de serie ‘Les grands entretiens’ die France Musique deze week uitzendt. Maandag was aflevering 1.

Nina als Walküre
In Londen was er een slot: het traditionele afsluitende concert van de BBC Proms, met dit jaar Nina Stemme als speciale gast. De Zweedse sopraan zong Wagner en kwam aan het eind van de avond, bij ‘Rule, Britannia’, op in een speciale outfit. Een flardje ervan is te zien in de video. Helaas krijgt de Schotse Karen Matheson veel meer speeltijd in de video dan Nina Stemme.

https://twitter.com/bbcproms/status/906646285041717248

De Ab en Maartje van de Britse radio maakten ook van hun presentatie op BBC Radio 3 een feestje.

Saisoneröffnung
De Deutsche Oper in Berlijn opent het seizoen met een herneming van Lohengrin van Wagner. De tenor Brandon Jovanovich zingt de titelrol. Hij wordt later dit seizoen opgevolgd door Klaus Florian Vogt.

La forza opent DNO-seizoen
Vooral opgewekte recensies en reacties waren er aan het einde van de eerste Forza del destino bij De Nationale Opera. Met name het koor – u hoorde het onlangs in de nieuwe podcast van Studio Nibelheim – werd zeer geprezen.

Season opening
Met een nieuwe regie van La bohème, die de enscenering van John Copley uit 1974 vervangt, opende het Royal Opera House op 11 september zijn nieuwe seizoen. Regisseur Richard Jones geeft zelden interviews en houdt niet van uitleggen. “Mr. Jones won’t reveal anything about his new production. He thinks directors have nothing to say and the work should speak for itself”, schrijft Fiona Maddocks van The Guardian.

Er komen dit seizoen 25 uitvoeringen van de opera, met steeds wisselende casts. OperaWire had een excelsheet nodig om overzicht te houden.

Nog meer cijfers
De Franse website RevOpera verzamelde financiële cijfers over de acht belangrijkste festivals in Europa. Het levert een interessant kijkje op in de beurzen van Salzburg, Aix en Glyndebourne. Uit het gereken blijkt onder meer dat je voor een kaartje in Bayreuth gemiddeld het meeste en in Orange gemiddeld het minste kwijt bent.

Bloed, zweet en tranen
Katie Jones is voorstellingsleider bij de Welsh National Opera, noemt zich op Twitter ‘TraviataJones’ en heeft een aardige omschrijving van haar vak: “I tell people to Go for a living.” De nieuwe productie van Chovansjtsjina lijkt wat bloederig te worden.

Julien winnaar
Op donderdag 7 september won Julien Van Mellearts met zijn pianist Gamal Khamis de Wigmore Hall/Kohn Foundation International Song Competition in Londen.

Al lang daarvoor was hij uitgenodigd voor de feestelijke opening van het Internationaal Vocalisten Concours in het stadhuis van Den Bosch. In 2016 haalde hij daar de halve finale van de liedduo-competitie. Hij nam de uitnodiging aan en was van de partij.

Achter de schermen
Zou het kostuum dat Luca Pisaroni droeg in Ercole amante er ook hangen?

Vorig artikel

Korngold en zijn Wunder der Heliane

Volgend artikel

Visser waagt zich aan Verdi’s meesterstuk

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.