Binnenkort

Opera in de media: week 20 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 (12 – 18 mei 2018) aandacht voor de radio-uitzending van de opera Samson et Dalila van Saint-Saëns met het roldebuut van Elīna Garanča en voor de livestream vanuit Berlijn van Semele.

Video

Semele door de Komische Oper Berlin. (©Jan Windzus)

Semele in Berlijn
In Berlijn wordt deze weken de opera Semele van Händel opgevoerd in de Komische Oper. Dirigent Konrad Junghänel leidt orkest en solisten, Barrie Kosky maakte de enscenering. In de belangrijkste rollen zingen Philipp Meierhöfer als Cadmus, Nicole Chevalier als Semele en Allan Clayton in de rol van Jupiter. Tenor Allan Clayton werd afgelopen week onderscheiden door de Royal Philharmonic Society.
OperaVision: zaterdag 12 mei om 19.30 u.

Zangwedstrijd in Brussel
Op zaterdagavond is in Brussel de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. De deelnemers worden begeleid door het Orchestre Symphonique de la Monnaie onder leiding van Alain Altinoglu. De eindronde is op allerlei manieren te volgen via radio- en tv-uitzendingen en livestreams, onder meer op Klara en op tv bij Canvas.
Canvas: zaterdag 12 mei om 20.10 u.

Boccanegra met Hampson

Marina Rebeka. (©Daria Acosta)

De Wiener Staatsoper brengt in het eigen livestream-aanbod de opera Simon Boccanegra van Verdi. Het duo Evelino Pidò en Peter Stein vormen het creatief team voor orkestleiding en regie. Solisten zijn onder anderen Thomas Hampson, Dmitry Belosselskiy en Marina Rebeka.
StaatsoperLive: zondag 13 mei om 19.00 u.

Lichte prinses
Het verhaal over de prinses die geen zwaartekracht voelde, La Princesse légère, wordt gespeeld in de Opéra Comique in Parijs. Voor de nieuwe productie werd de tekst geschreven door Gilles Rico, Violeta Cruz componeerde de muziek. Onder dirigent Jean Deroyer en in een regie van Jos Houben en Emily Wilson zingen onder anderen Jeanne Crousaud en Majdouline Zerari.
OperaVision: vrijdag 18 mei om 19.30 u.

Audio

Bijbelse opera

Achter de schermen van Samson et Dalila. (©Twitteraccount Elina Garanca)

Live vanuit Wenen komt de opera Samson et Dalila van Saint-Saëns. In de hoofdrollen zingen Roberto Alagna en Elīna Garanča, die haar roldebuut maakt. Het orkest wordt geleid door Marco Armiliato. De muziek in de uitzending van Opera Live wordt aangevuld met werk van onder anderen Massenet, Charpentier en Gounod.
NPO Radio 4: zaterdag 12 mei om 19.00 u.

Ballo in Leeds
Kort voor Opera Zuid een nieuwe productie van de opera Un ballo in maschera in première brengt, heeft de BBC een voorstelling door Opera North van die opera op de planning. Tenor Rafael Rojas zingt de rol van de koning, sopraan Adrienn Miksch is Amelia en mezzo Patricia Bardon zingt de rol van Ulrika. Het koor en orkest van Opera North staan onder leiding van Richard Farnes.
BBC Radio 3: zaterdag 12 mei om 19.30 u.

Bizet en Simoneau
Ernst Daniël Smid presenteert in het eerste uur van zijn programma hoogtepunten uit de opera De Parelvissers van Bizet. In het tweede uur klinkt de stem van de Frans-Canadese tenor Léopold Simoneau die onder meer bekend stond als groot Mozart-vertolker.
NPO Radio 4: zondag 12 mei om 18.00 u.

Prijzen in Londen
Afgelopen week was in Londen de awarduitreiking van de Royal Philharmonic Society. De prijzen zijn bedoeld voor liveprestaties in de klassieke muziek in 2017. Er zijn vakjury’s die kandidaten voordragen. Onder anderen Allan Clayton, The Sixteen en het Monteverdi Choir and Orchestra ontvingen een prijs. De BBC-radio zendt de opname van de ceremonie uit.
BBC Radio 3: maandag 14 mei om 20.30 u.

Russische opera
Vanuit het Bolshoi Theater in Moskou komt de opera Het sneeuwmeisje van Rimsky-Korsakov. In de titelrol zingt sopraan Olga Seliverstova, andere solisten zijn onder anderen Alexandra Kadurina, Anna Nechaeva en Elchin Azizov. Voor het koor en orkest staat dirigent Tugan Sokhiev.
BBC Radio 3: donderdag 17 mei om 15.00 u.

Bernstein in Leeuwarden
Het Nederlands Kamerkoor viert de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein in de Grote Kerk in Leeuwarden. Het koor, onder leiding van Peter Dijkstra, ontvangt gasten als harpiste Lavinia Meijer en countertenor Maarten Engeltjes. Op het programma staan onder meer Aaron Coplands In the Beginning, voor koor en alt en Bernsteins Chichester Psalms.
NPO Radio 4: donderdag 17 mei om 20.00 u.

Weektip

Nog twee jaar Marc Albrecht
Hij is nog niet weg, maar in 2020 verlaat Marc Albrecht zijn post als chef van het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Daarom deze week een opname uit 2013 van Wagners Die Meistersinger von Nürnberg door De Nationale Opera. Solisten zijn onder anderen Thomas Johannes Mayer, Alastair Miles en Thomas Oliemans.

Vorig artikel

Tito als klassiek kostuumdrama in Gent

Volgend artikel

Een Bourgondisch Festival Oude Muziek

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.