BinnenkortHeadline

Roadtrip la Bohème gaat live op tournee

Opnieuw wordt deze zomer een Roadtrip la Bohème gemaakt, met als bagage de muziek van operacomponist Giacomo Puccini. Vorig jaar reisden Leonard en Gijs Besseling met journaliste Nina Schuttert door het Italië van Puccini, dit jaar worden Nederlandse podia aangedaan met film en livemuziek. Woensdag is de première in Amsterdam.

Beeld uit de documentaire Roadtrip La bohème. (© Gijs Besseling)

Er reed vorige zomer een kleine camper door Italië. Aan boord waren cellist Leonard Besseling en journaliste Nina Schuttert. Ze bezochten plaatsen die in het leven van Puccini een rol speelden en spraken mensen die mooie verhalen vertelden over de operacomponist. Het lukte zelfs een interview te maken met de stokoude kleindochter en laatste nazaat in de stamboom van de familie Puccini, Simonetta.

De avonturen van Leonard en Nina werden vastgelegd door filmmaker Gijs Besseling. Hij bedacht het plan voor de roadtrip, regelde een crew en financiering en volgde met de camera zijn broer Leonard en journaliste Nina op hun tocht. Het leverde een prachtig gefilmde, negendelige serie documentaires op, die sinds eind april op YouTube verschijnen. De reeks is deze week gevorderd tot aflevering 5, er staan nog vier delen klaar om gepubliceerd te worden.

De serie documentaires leidde tot het plan om de muziek van Puccini live te gaan spelen. Het ensemble Club Classique – ze noemen zichzelf “een wisselende bezetting van jonge en soms wat oudere, eigenwijze maar vooral bevlogen musici” – trekt vanaf woensdag de hele zomer door het land. Ze begeleiden twee jonge, succesvolle sopranen, Laetitia Gerards en Jeannette van Schaik, die om beurten de concerten zullen opluisteren. Bij de première op 30 mei zijn er zelfs twee sopranen; naast Laetitia Gerards is ook Judith van Wanroij te horen in Amsterdam.

Puccini zingen zonder tenor, dat wordt lastig, maar daarin is voorzien. De Italiaan Adriano Graziani zong in de documentaire in Italië enkele aria’s van Puccini. Tijdens de livevariant gaat de zangeres een dialoog aan met de tenor op het scherm. Adriano Graziani heeft een goede reden om afwezig te zijn bij de concerten: hij toert met Opera Zuid door het land met Un ballo in maschera.

De musici van Club Classique zullen in het programma Roadtrip la Bohème Live ook instrumentale stukken spelen, zoals een deel uit het strijkkwartet van Verdi en het strijkkwartet Crisantemi, dat Puccini op één avond componeerde. Die muziek maakt, samen met de vocale bijdragen van de sopranen en videobeelden, deel uit van de complete voorstelling.

De speellijst van Roadtrip la Bohème vermeldt uiteenlopende locaties als het Amsterdams Marionettentheater (15 juni), het Veenhuizen Festival (14 juli) en de Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam (19 augustus). De zangers en musici spelen graag buiten het bestaande circuit van klassieke concerten. Het beste voorbeeld daarvan is op 1 juli, dan parkeert de roadtrip op het festival Down the Rabbit Hole, waar de musici het affiche delen met pophelden als David Byrne en Nick Cave. De speellijst wordt nog uitgebreid met nieuwe data en locaties.

Op 1 mei zongen sopraan Jeannette van Schaik en tenor Adriano Graziani een voorproefje van het programma in Podium Witteman:

De officiële première is aanstaande woensdag 30 augustus in de Rode Hoed in Amsterdam. De sopranen Laetitia Gerards en Judith van Wanroij zingen, begeleid door de musici van Club Classique, Myrthe Helder en Rada Ovcharova, viool, Emlyn Stam, altviool en Leonard Besseling, cello.

Meer informatie over de reeks video’s en de concerten vindt u op de website van Roadtrip la Bohème.

 

Vorig artikel

Sybrand van der Werf ensceneert Messiah

Volgend artikel

Asmik Grigorian rijgt successen aaneen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.