Binnenkort

En dat is drie: DNO opent met Zauberflöte

De Nationale Opera opent zijn seizoen op 4 september met Die Zauberflöte van Mozart. De bekende productie van Simon McBurney beleeft zijn derde voorstellingenreeks in Amsterdam. Zes Nederlanders sieren de cast.

Thomas Oliemans in Die Zauberflöte. (© Clärchen en Matthias Baus)

Over rendement hoeft de bekende regisseur en acteur Simon McBurney niet te klagen. De Zauberflöte die hij in 2012 creëerde is niet alleen in Amsterdam meermaals te zien geweest, maar werd ook opgevoerd bij het Festival d’Aix-en-Provence en de English National Opera in Londen.

De Nationale Opera (DNO) had in 2012 de primeur. Place de l’Opera vond de voorstelling “eigentijds, donker en schitterend door opzienbarende technische vondsten”. Bij de eerste reprise in 2015 schreef onze recensent: “McBurneys Zauberflöte biedt een avond inventief muziektheater, waarin de regie net zo speels is als de muziek van Mozart. Geen grote emoties, wel voortdurend een glimlach over de creativiteit van de vormgeving en over de zang.”

Voor de derde speelreeks heeft DNO een paar hoofdrollen anders bezet. Verder wordt de eerste voorstelling op 4 september, de aftrap van het seizoen, omgevormd tot een Operaflirt XL. Dat betekent dat de voorstelling alleen toegankelijk is voor jongeren tussen de 16 en 35 jaar. Zij betalen sterk gereduceerde prijzen voor hun kaarten.

Voor het ‘gewone’ publiek begint de speelreeks op 7 september, met in totaal negen voorstellingen. Daarin is de bekende Nederlandse bariton Thomas Oliemans weer te beleven als Papageno. Zijn liefje Papagena wordt gezongen door Lilian Farahani. Andere Nederlandse inbreng is er van Maarten Koningsberger (Der Sprecher) en Judith van Wanroij, Rosanne van Sandwijk en Helena Rasker (Drei Damen).

Het centrale liefdespaar, Tamino en Pamina, wordt gezongen door Stanislas de Barbeyrac en Mari Eriksmoen. De tegenpolen Sarastro en de Königin der Nacht worden vertolkt door Dimitry Ivashchenko en Nina Minasyan. Het Nederlands Kamerorkest en het Koor van De Nationale Opera staan onder leiding van Antonello Manacorda.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Annemarie Kremer in seizoen 2018/2019

Volgend artikel

Thomas Oliemans in seizoen 2018/2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.