AchtergrondBinnenkortFeatured

Thomas Oliemans in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 3: Thomas Oliemans.

Thomas Oliemans. (© Marco Borggreve)

“Met die stem moet je meer doen, je zou eens toelating aan het conservatorium moeten doen”, zei een ouder tegen de jonge Thomas Oliemans na een muziekavond op school. Het was de eerste aanzet naar een zangcarrière waar hij toen waarschijnlijk niet van had durven dromen.

Oliemans is een bariton met een grote reputatie, bekwaam in zowel opera als het lied. Beide genres komen uitgebreid aan bod in zijn nieuwe seizoen, met drie hernemingen van hem welbekende producties en diverse recitals op prestigieuze locaties.

Vijf sterren

Op de planken van het Royal Opera House in Londen staan is voor iedere zanger een droom. Thomas Oliemans debuteerde in mei 2012 bij het tophuis als Schaunard in La bohème. In het voorjaar van 2019 keert hij er terug om de rol van Mr Redburn te zingen in Billy Budd, een opera van Benjamin Britten die al bijna twintig jaar niet meer bij de Royal Opera te zien was.

De productie is van de hand van regisseur Deborah Warner en ontwerper Michael Levine. Het operahuis beschrijft de enscenering als “tender, character-focused”. Oliemans is er vertrouwd mee. De productie stond eerder op de planken van het Teatro Real in Madrid (2017) en het Teatro dell’Opera in Rome (2018) en bij beide speelreeksen zong de bariton mee. “Oliemans sprong eruit als Mr Redburn, met zijn indrukwekkende en heroïsche stem”, schreef Bachtrack naar aanleiding van de voorstelling in Madrid.

In Londen werkt Oliemans samen met dirigent Ivor Bolton en zingt hij naast onder anderen Jacques Imbrailo (Billy Budd), Toby Spence (Captain Vere) en Brindley Sherratt (John Claggart). Er zijn van 23 april tot en met 10 mei vijf voorstellingen. Londen is om de hoek…

In vogelvlucht

Thomas Oliemans begint zijn seizoen dicht bij huis: in Amsterdam. Hij zingt Papageno in de herneming van Die Zauberflöte bij De Nationale Opera, gedirigeerd door Antonello Manacorda, geregisseerd door Simon McBurney (7 t/m 29 september 2018).

Tijdens de voorstellingenreeks in Amsterdam maakt Oliemans twee uitstapjes naar heel ander repertoire. Op 22 september brengt hij met pianist Bert van den Brink het liedprogramma Langs Brel en Bannink in het Muziekcentrum Enschede. Op 28 september werkt hij mee aan het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg, Utrecht. Hij zingt een solo in de cantate Sulamith van Jan van Gilse.

In het najaar zal Oliemans met zijn neus voornamelijk in het liedrepertoire zitten. Op 8 november is hij te gast in Toronto, waar hij onder begeleiding van de beroemde pianist Malcolm Martineau Schumanns Liederkreis en Brahms’ Magelone zingt.

Dr. Jekyll & Mr. Hyde is het eerder op cd uitgebrachte Schumann-programma van Thomas Oliemans en Paolo Giacometti.

Op 6 december is Oliemans terug in eigen land voor een recital in de Dorpskerk in Leusden-Zuid, onderdeel van de Valleiconcerten. Hij brengt samen met pianist Paolo Giacometti repertoire van hun cd Schumann Lieder: Dr. Jekyll & Mr. Hyde.

De bariton sluit het jaar af in New York, waar hij in de Park Avenue Armory tweemaal een recital geeft met Malcolm Martineau (17 en 19 december). Op het programma staat repertoire van Mahler en Duparc.

De tweede helft van het seizoen is Oliemans het grootste deel van zijn tijd in Londen. Op 8 februari is hij te gast in het Barbican Centre voor de Engelse première van de liedsymfonie Alle Tage van Thomas Larcher. Het werk wordt gecombineerd met de zevende van Beethoven. Het BBC Symphony Orchestra speelt, Karina Canellakis dirigeert.

Kort erna is Oliemans weer Papageno in de Zauberflöte-enscenering van Simon McBurney, dan bij de English National Opera (14 maart t/m 11 april). Verschil met de Amsterdamse reeks aan het begin van het seizoen is dat Mozarts opera in het Engels wordt uitgevoerd. In de cast treft Oliemans zangers als Lucy Crowe, Brindley Sherratt, Julia Bauer en Rupert Charlesworth.

Tip

Deborah Warners geprezen productie van Billy Budd werd in februari 2017 in Madrid opgenomen en wordt in september door Bel Air Classiques uitgebracht op dvd. In de cast grotendeels dezelfde zangers als in de aanstaande Londense uitvoeringen, met Jacques Imbrailo, Toby Spence en Brindley Sherratt in de hoofdrollen en Oliemans als Mr Redburn.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Thomas Oliemans.

Vorig artikel

En dat is drie: DNO opent met Zauberflöte

Volgend artikel

Opera in de media: week 35 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.