AchtergrondBinnenkort

Lenneke Ruiten in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 5: Lenneke Ruiten.

Lenneke Ruiten. (© Victor Thomas)

Sinds ze in de zomer van 2013 Zerbinetta zong bij de Staatsoper Stuttgart is Lenneke Ruiten een internationale ster. Ze was al ruim tien jaar een drukbezette zangeres, maar het optreden in Richard Strauss’ opera tilde haar loopbaan naar een hoger plan. Inmiddels heeft ze debuten bij tal van grote operahuizen achter de rug.

De sopraan maakt komend seizoen bewust pas op de plaats als operazangeres, zodat ze zich geheel kan wijden aan haar concertwerk, dat door al haar toprollen de afgelopen seizoenen in de verdrukking kwam. In het voorjaar van 2019 keert ze terug op het operatoneel.

Vijf sterren

In het voorjaar van 2019 waagt Lenneke Ruiten zich aan een spannende rol: Agathe in Der Freischütz van Carl Maria von Weber, een coproductie van de Opéra national du Rhin en de Brusselse Munt. Ruiten zingt de partij bij het Franse huis.

Voor de regie zijn Jossi Wieler en Sergio Morabito geëngageerd, een bekend duo in operaland. De muzikale leiding heeft Patrick Lange. In de cast onder anderen Jussi Myllys (Max) en David Steffens (Kaspar).

De Opéra national du Rhin geeft acht voorstellingen, zes in Straatsburg, twee in Mulhouse. Zie voor meer informatie de website van het operahuis.

In vogelvlucht

Lenneke Ruiten benut de tijd die ze vrijgemaakt heeft voor concertwerk optimaal. De eerste helft van haar seizoen staat bomvol concerten en recitals, te beginnen op eigen bodem.

Op 8 september geeft ze een recital in de Onze Lieve Vrouwekerk in Geervliet, begeleid door Jorge Gimenez. Op het programma repertoire van Schumann, Debussy, Brahms en Strauss. Slechts een dag later, 9 september, brengt Ruiten een recital in de Hugh Lane Gallery in Dublin.

Op 15 september geeft Ruiten een gastoptreden tijdens de Grand Finale van het Internationaal Vocalisten Concours in het Theater aan de Parade in Den Bosch. Ruiten was in 2002 zelf winnares van het IVC. De philharmonie zuidnederland begeleidt, gedirigeerd door Hartmut Haenchen.

Met de Gaechinger Cantorey onder Hans-Christoph Rademann geeft Ruiten meerdere uitvoeringen van cantates van Bach, in Naumburg (29 september), Stuttgart (1 en 2 december) en Frankfurt (3 december).

Thom Janssen en Lenneke Ruiten geven meerdere recitals in 2018/2019. (© Emiel Janssen)

Met haar vaste begeleider Thom Janssen geeft Ruiten meerdere liedrecitals. Op 21 oktober is het duo te gast in Theater de Veste in Delft, waarbij pianist Peter Brunt en cellist Jeroen den Herder meespelen. Op 27 november zijn ze in Theater de Vest in Alkmaar te horen, dan met het Ruysdael Quartet. Tussendoor geven ze een recital in de Oudhoornse Kerk in Alphen aan den Rijn (8 november). In 2019 verzorgen Ruiten en Janssen een recital tijdens het Internationaal Lied Festival in Zeist.

Van 16 tot en met 18 november is Ruiten te gast in de Verizon Hall in Philadelphia voor drie concerten met het Philadelphia Orchestra onder Emmanuelle Haïm. Uitgevoerd wordt Il Delirio Amoroso, een cantate van Händel over de liefdeswaanzin van een nimf.

Op 22 november voegt Ruiten zich weer bij pianist Jorge Gimenez voor een optreden in het Palais de l’Athénée in Genève.

Met het barokensemble Café Zimmermann geeft Ruiten kerstconcerten in Toulon (10 december) en Nice (11 december) en met Camerata Salzburg sluit ze het oude jaar af en gaat ze het nieuwe in. Ze zingt aria’s van Mozart, Strauss en Bernstein in Salzburg (31 december, 1 januari) en Luzern (6 januari).

Tip

In seizoen 2019/2020 geeft Ruiten weer volgas wat opera betreft, met optredens in onder meer Oviedo, Brussel, Genève, Boedapest, Londen, Baden-Baden, Vicenza, Parijs en Wenen. Het repertoire is spannend. Zo kruipt ze weer in de hand van Zerbinetta in Ariadne auf Naxos en waagt ze zich aan de titelrol in Maria Stuarda van Donizetti. Iets om naar uit te kijken!

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Lenneke Ruiten.

Vorig artikel

Het Vocalisten Concours blijft in beweging

Volgend artikel

The Fat Lady speelt Zauberflöte in Leersum

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.