Home » Binnenkort, Buitenlands nieuws

Warlikowski regisseert Janáček bij de Munt

Brussel31 oktober 2018

door

De Munt brengt vanaf 6 november Leoš Janáčeks laatste opera, Uit een dodenhuis. De bekende regisseur Krzysztof Warlikowski verzorgt de enscenering, Michael Boder heeft de muzikale leiding.

Repetitiebeeld van Uit een dodenhuis. (© H. Segers / De Munt La Monnaie)

Uit een dodenhuis is gebaseerd op de semi-autobiografische roman Aantekeningen uit een dodenhuis van Fjodor Dostojevski. De beroemde auteur beschrijft in zijn boek het onmenselijke leven in een Siberisch strafkamp. “Janáček verzacht allerminst de wreedheid van dit uitzichtloze bestaan, en dat maakt de onverwachte momenten van hoop en solidariteit in dit werk des te aangrijpender”, aldus de Munt.

Het verhaal van de opera draait om een gemeenschap van mannelijke gevangenen, die in barre omstandigheden dwangarbeid moeten leveren. Janáček licht een aantal individuen in het kamp uit, waaronder de aristocraat Alexandr Petrovič Gorjančikov, een politieke gevangene.

De eminente zanger Sir Willard White zingt de rol van Gorjančikov. Naast hem zingen en acteren een groot aantal solisten, onder wie Nicky Spence, Štefan Margita, Pascal Charbonneau, Graham Clark, Ladislav Elgr en John Graham-Clark.

Uit een dodenhuis gaat op 6 november in première en is tot en met 17 november acht keer te zien. Zie voor meer informatie de website van de Munt.