BinnenkortHeadline

DNO ensceneert oratorium Vivaldi

De Nationale Opera (DNO) brengt op 26 januari Vivaldi’s oratorium Juditha Triumphans in première, geënsceneerd door de Nederlandse regisseur Floris Visser. Barokspecialist Andrea Marcon leidt zijn eigen ensemble, La Cetra Barockorchester Basel.

Productiebeeld van Juditha Triumphans. (© Petrovsky & Ramone)

Het operarepertoire van Antonio Vivaldi wordt deze maand stevig onder de aandacht gebracht in Nederland. Vanavond (17 januari) brengt OPERA2DAY de nieuwe Vivaldi-pasticcio Dangerous Liaisons in première in Den Haag, minder dan twee weken later komt DNO met zijn nieuwe Juditha Triumphans.

Vivaldi’s oratorium is gebaseerd op een verhaal uit het apocriefe Bijbelboek Judith en draait om de belegering van de Joodse stad Bethulia door de Assyriërs. Judith, een jonge weduwe, verleidt de Assyrische legeraanvoerder Holofernes, om hem vervolgens te onthoofden.

Vivaldi componeerde Juditha Triumphans voor het Ospedale della Pietà in Venetië, een weeshuis, maar volgens DNO leent het werk zich uitstekend voor een enscenering. Die komt voor rekening van Floris Visser, die voor het Opera Forward Festival in 2017 Fortress Europe regisseerde en nu zijn eerste productie in Nationale Opera & Ballet maakt.

Andrea Marcon is een Vivaldi-specialist. Sinds 2009 is hij chef-dirigent van La Cetra Barokorchester Basel, dat onder zijn leiding is uitgegroeid tot één van de bekendste barokensembles. De Zwitserse formatie werkt in deze productie samen met het Koor van DNO, dat een grote rol speelt.

De Franse mezzosopraan Gaëlle Arquez voert de cast van zes aan in de rol van Juditha. Arquez werd in 2011 bij de Victoires de la Musique onderscheiden als ‘Révélation Lyrique’ en zong sindsdien zeer uiteenlopend repertoire. Ze maakt haar debuut bij DNO.

De Assyrische legeraanvoerder Holofernes wordt vertolkt door Teresa Iervolino. Vasilisa Berzhanskaya zingt Vagaus en Francesca Ascioti is Ozias. Twee talenten uit de DNO-operastudio, Polly Leech en Gloria Giurgola, completeren de cast.

Juditha Triumphans is van 26 januari tot en met 7 februari zeven keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Pygmalion verkent oorsprong opera

Volgend artikel

Opera per Tutti geeft concert met operakoor

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.