BinnenkortBuitenlands nieuws

Joosten regisseert Cardillac in Vlaanderen

Opera Vlaanderen voert vanaf 3 februari Paul Hindemiths eerste grote opera Cardillac uit in Antwerpen en Gent. Guy Joosten voert de regie, voormalig chef-dirigent Dmitri Jurowski staat op de bok.

Dmitri Jurowski was van 2011 tot 2016 chef in Vlaanderen. (© Annemie Augustijns)

“Een bloedstollende whodunnit”, zo omschrijft Opera Vlaanderen Cardillac uit 1926, een opera van Paul Hindemith, gebaseerd op een misdaadroman van E.T.A. Hoffmann. “Hindemiths sobere muziek is bijzonder to the point en weet de dramatische situatie in een knip te vatten.”

Het verhaal gaat over een moderne grootstad die onder een ongekende terreur leeft. De juwelier Cardillac staat centraal. “Hij kan zijn kunst niet loslaten en verwordt tot een moordenaar.”

Opera Vlaanderen heeft een artistiek duo geëngageerd dat veel affiniteit heeft met opera uit de vroege twintigste eeuw. Regisseur Guy Joosten ensceneerde in 2009 Wozzeck bij het gezelschap en keert nu terug voor Hindemiths titel. Hij werkt samen met Dmitri Jurowski, “die in dit werk zijn meesterschap in dit genre bewees”, aldus het operahuis. Jurowski staat voor het Symfonisch Orkest en Koor Opera Vlaanderen.

Bariton Simon Neal vertolkt de hoofdrol van Cardillac. Zijn dochter wordt gezongen door Betsy Horne. Andere rollen zijn er voor Ferdinand von Bothmer, Theresa Kronthaler, Sam Furness en Donald Thomson.

Cardillac is van 3 tot en met 12 februari vijf keer te zien in de Opera Antwerpen en staat van 21 februari tot en met 3 maart vier keer in de Opera Gent. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Opera in de media: week 5 van 2019

Volgend artikel

DNO's Juditha: bedwelmend en spectaculair

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.