Binnenkort

Opera in de media: week 5 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 5 van 2019 (26 januari – 1 februari) aandacht voor een livestream van Falstaff, Die tote Stadt op de radio en Xerxes bij de Deutsche Oper.

Video

Deze week op de radio: Die tote Stadt van Korngold in de productie van de Nederlandse Reisopera. (© Marco Borggreve)

Emma Posman bij Podium Witteman
In de rubriek ‘Pauls Jonge Helden’ is deze week de Belgische sopraan Emma Posman te gast. Emma mocht afgelopen zomer op het laatste moment invallen bij de prestigieuze Salzburger Festspiele. Ze is inmiddels veelgevraagd voor de rol van de Koningin van de Nacht in Die Zauberflöte. Bij Podium Witteman zingt ze ‘Gretchen am spinnrade’ van Franz Schubert.
NPO 2: zondag 27 januari om 18.00 u.

Puccini in Berlijn
De Komische Oper in Berlijn presenteert een enscenering van Puccini’s La bohème onder regie van Barrie Kosky. Enkele van de solisten zijn Nadja Mchantaf als Mimì, Gerard Schneider als Rodolfo en Günter Papendell als Marcello. De muzikale leiding heeft Jordan de Souza.
OperaVision: zondag 27 januari om 19.00 u.

Xerxes bij de Deutsche Oper
De opera Xerxes van Händel staat op het programma van de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf. Voor dat operahuis maakte Stefan Herheim een regie waarin Valer Sabadus de titelrol zingt. Arsamene wordt gezongen door Terry Wey en Amastre is een rol van Katarina Bradic. Voor het orkest staat Konrad Junghänel.
OperaVision: dinsdag 29 januari om 19.00 u.

Falstaff in Wenen
De eigen videodienst van de Wiener Staatsoper biedt een livestream aan van Falstaff van Verdi in een regie van David McVicar. Voor het orkest staat James Conlon, die de musici leidt en de zangers, onder wie Carlos Álvarez, Simon Keenlyside en Jinxu Xiahou.
StaatsoperLive: woensdag 30 januari om 19.00 u.

Apocalyptica maakt opera
Begin 2016 werd voor de Nationale Opera van Helsinki een eigentijdse rockopera gecomponeerd door de twee cellistes van de metalband Apocalyptica. De muziek van Indigo bestaat overigens niet uit gierende gitaren en beukend slagwerk, maar uit toegankelijke, aansprekende muziek. De productie is als stream te zien op Arte Concert.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Parijse zangwedstrijd
In Parijs werd de zesde editie van wat ook in het Frans de Paris Opera Competition genoemd wordt. Opgezet door Pierre Vernes biedt de competitie een platform voor jonge zangers. De recente uitreiking van de Mozarts werd op 18 januari in het Théâtre des Champs-Élysées gehouden. De online stream is ongemonteerd op YouTube gezet, doorspoelen tot minuut 20 is aan te bevelen want daarvoor, en in de pauze, gebeurt er niks. De aanstormende operageneratie zingt werk van onder anderen Mozart, Donizetti, Bellini en Verdi.

Audio

Barokke Matinee
In de NTR ZaterdagMatinee brengt het Coro e Orchestra Ghislieri onder leiding van dirigent Giulio Prandi vocale en instrumentale barokmuziek van onder anderen Vivaldi en D’Astorga. Solisten zijn sopraan Silvia Frigato, alt José Maria Lo Monaco, tenor Rafaele Giordani en de bas Matteo Bellotto.
NPO Radio 4: zaterdag 26 januari om 14.00 u.

Korngold in Opera Live
Een week eerder dan het plan was, wordt de opname van de opera Die tote Stadt van Korngold uitgezonden. De productie van de Nederlandse Reisopera reist nog tot en met 9 februari door het land. Dirigent Antony Hermus leidt het Noord Nederlands Orkest, in de hoofdrollen zingen Daniel Frank, Iordanka Derilova en Marian Pop.
NPO Radio 4: zaterdag 26 januari om 19.00 u.

Verdi in het Royal Opera House
De opera Simon Boccanegra, met in de titelrol bariton Carlos Alvarez, werd geproduceerd door het Londense Royal Opera House. De BBC-radio zendt een opname van die voorstelling zaterdag uit. Als Jacopo Fiesco hoort u bas Ferruccio Furlanetto, sopraan Hirachuhi Bassenz is Amelia Grimaldi. En dan staan tenor Francesco Meli en Mark Rucker ook nog op het podium. Het orkest van het Royal Opera House werd gedirigeerd door Henrik Nanasi.
BBC Radio 3: zaterdag 26 januari om 19.30 u.

Onegin in Zweden
Het dramatische verhaal van Jevgeni Onegin, die eerst de liefde van Tatjana hooghartig afwijst en daar later spijt van krijgt, is door de Rus Tsjaikovksi verklankt. Hij baseerde zijn opera op een gedicht van Poesjkin. De Zweedse opera bracht het stuk op de planken onder muzikale leiding van Evan Rogister. In de hoofdrollen zongen Cornelia Beskow, Joel Annmo en Karl Magnus Fredriksson.
BBC Radio 3: donderdag 31 januari om 15.00 u.

Weektip

Juditha in het Concertgebouw
Dit weekend gaat het oratorium Juditha Triumphans van Vivaldi in een scenische productie in première bij De Nationale Opera. Andrea Marcon dirigeert de voorstelling, hij brengt zijn eigen ensemble, La Cetra Barockorchester Basel, voor het eerst naar Nationale Opera & Ballet. Om voor te proeven is hier een uitvoering van het werk in het Amsterdamse Concertgebouw, ook onder Marcon en met onder anderen Manuela Custer en Karina Gauvin als solisten.

Vorig artikel

Aalto-Musiktheater brengt nieuwe Otello

Volgend artikel

Joosten regisseert Cardillac in Vlaanderen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.