AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Barbara, Olga en Joyce

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 177.

Pelléaspodcast
Aan het einde van dit seizoen brengt De Nationale Opera een nieuwe productie van Pelléas et Mélisande. De podcast van de New Yorkse Metropolitan Opera geeft vast wat voorpret.

Wereldtop
Het Internationaal Lied Festival Zeist heeft voor mei een riante rij docenten uitgenodigd.

#whatthefuckarethey?
Kate Miller-Heidke is een singer-songwriter die afgelopen week stukken van componist Michel van der Aa opnam. Ze gaf een korte typering van zijn werk.

Wigmore
De Londense Wigmore Hall heeft de programmering voor het seizoen 2019-2020 bekendgemaakt. De lijst vocalisten is een galerij van louter grote namen. Denk aan de Thomassen Hampson en Oliemans, Jamie Barton, Claron McFadden, Nelly Miricioiu en Kristine Opolais.

Hoe vind je die?
Iets zegt ons dat niemand de titel Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid met meer subtiele ironie kan uitspreken dan de bekende sopraan.

Professor Hakijzer
Pianist Hans Eijsackers geeft gedurende het schooljaar les als professor ‘Liedgestaltung’ aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. Komende zomer is hij met Geert Smits te vinden in Bad Sobernheim.

Høken met Verdi
Een vertegenwoordiging van de Nederlandse Reisopera is in juli te vinden op een weinig voor de hand liggend evenement: het Zwarte Cross Festival.

Omstreden Trojanen
In Parijs ging een nieuwe productie van Les Troyens in première. Zowel de recensent als de lezers van Forum Opéra hadden er niet meer dan twee van de vier hartjes voor over. “De regie van Dmitri Tcherniakov voldoet absoluut niet aan de hoge verwachtingen”, zegt recensent Laurent Bury.

Een bezoeker aan de eerste voorstelling van Les Troyens hoorde een “cataclysme” aan boegeroep voor de regisseur.

De Opéra de Paris deed een interessante poging om het libretto van Berlioz’ opera helemaal grafisch vorm te geven.

Het lijf in de opera
Zangeres Rachel Nicholls doet een heel persoonlijk verhaal in haar nieuwe blog. Over de fysieke kanten van haar vak en over bezoekers die ze net na een voorstelling heel kritisch hoorde praten over haar verschijning op het podium.

Nieuwe Joyce
Op Spotify is een eerste track te horen van de nieuwe cd van mezzosopraan Joyce DiDonato. Het album Songplay verschijnt op 1 februari. Houdt u vast: begeleid door een ensemble van keyboard, bas, drums, trompet en bandoneon zingt La DiDonato werk van Caccini, Vivaldi, George Shearing en Duke Ellington.

Olga doet Mozart en meer
Een meer voor de hand liggend orkest, dat van Basel onder leiding van Ivor Bolton, begeleidt Olga Peretyatko op haar nieuwe cd Mozart+. Op Facebook vertelt ze over één van de stukken, ‘Martern aller arten’.

Oud-deelnemers in Amsterdam
Plácido Domingo volgt de deelnemers aan zijn Operalia-competitie ook na de wedstrijd.

Donna in New York
Sopraan Rachel Willis-Sørensen zingt vanaf eind januari de rol van Donna Anna bij de Metropolitan Opera in New York. Daar wordt de tot vervelens toe herhaalde Don Giovanni-enscenering van Michael Grandage opnieuw op de planken gebracht.

Winters
Het kan nog flink koud worden en dat zou mooi zijn voor een Winterreise met bariton Marc Pantus.

Chilly in de kerk
Niet de warme ambiance van Wisseloord of Abbey Road, maar de kille temperatuur van een kerk, dat is het lot van zangers die ouder repertoire op cd zetten.

Hannigan in België
Barbara Hannigan is te gast op het Klarafestival in België. Ditmaal komt ze niet zingen, maar dirigeren, vertelt ze in dit korte interview.

Vorig artikel

Liedhuis brengt eerste productie in première

Volgend artikel

Petibon geeft bont recital in Concertgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.