Binnenkort

Stotijn en Reijans zingen Mahler bij NBE

Mezzosopraan Christianne Stotijn en tenor Marcel Reijans gaan vanaf 14 maart met het Nederlands Blazers Ensemble op tournee. Ze voeren Mahlers cyclus Das Lied von der Erde uit.

Gustav Mahler componeerde Das Lied von der Erde na een tragisch jaar in zijn leven, waarin hij zijn dochtertje verloor, ontslagen werd als operadirigent in Wenen en met gezondheidsproblemen kampte. Van een vriend kreeg hij een gedichtenbundel, ontleend aan eeuwenoude Chinese poëzie. Aan de hand van een paar gedichten componeerde hij zes liederen, uit te voeren door een alt (of bariton) en een tenor, met begeleiding van orkest.

Willem van Merwijk bewerkte Mahlers partituur voor de bezetting van het Nederlands Blazers Ensemble. “Het ensemble verandert niets aan Mahlers noten, maar laat ze wel anders klinken”, aldus de aankondiging.

De liederen worden gezongen door twee van de meest gerenommeerde Nederlandse zangers van dit moment: tenor Marcel Reijans, bekwaam in opera, lied en oratorium, en mezzosopraan Christianne Stotijn, een grootheid op het concertpodium. Stotijn komt binnenkort uitgebreid aan het woord in Studio Nibelheim, de podcast van Place de l’Opera. Bart Schneemann, artistiek leider van het NBE, licht Mahlers werk toe aan de hand van projecties van het manuscript.

De tournee begint op 14 maart met een voorpremière in Podium Mozaïek in Amsterdam (uitverkocht). De officiële première is op 15 maart in Theaters Tilburg. Tot en met 28 maart zijn er uitvoeringen op een groot aantal podia. De uitvoeringen in het Muziekgebouw Eindhoven (22 maart) en het Concertgebouw (23 maart) maken deel uit van de serie Scherpdenkers. Aaltje van Zweden voegt zich bij de musici en vertelt over haar boek Om wie je bent.

Zie voor meer informatie de website van het Nederlands Blazers Ensemble.

Hieronder een kort fragment van de productie:

Vorig artikel

Driftige fantasieën over Gesualdo

Volgend artikel

#ODR19 gaat alle kanten op

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.