BinnenkortHeadline

ROH brengt La forza del destino in bioscoop

Het Royal Opera House speelt op 2 april Christof Loys productie van La forza del destino. Zestig bioscopen in Nederland laten de voorstelling live zien. Anna Netrebko en Jonas Kaufmann zingen de hoofdrollen.

Regisseur Christof Loy schetst in zijn productie (hier tijdens de speelreeks bij De Nationale Opera) een meeslepend beeld van de sociale omstandigheden waarin het verhaal speelt. (© Monika Rittershaus)

Giuseppe Verdi schiep met La forza del destino een episch drama, vol beroemde muziek. Zo groeide de ouverture uit tot een geliefd concertwerk en staan meerdere koren en aria’s op de lijst van Verdi’s bekendste stukken.

De opera heeft een complexe, enigszins ongeloofwaardige plot. Leonora is verliefd op de Zuid-Amerikaanse edelman Don Alvaro, maar haar vader, de markies van Calatrava, verbiedt de relatie. Het liefdespaar probeert te vluchten, maar de markies achterhaalt hen. In de ruzie die volgt, schiet Alvaro per ongeluk Leonora’s vader dood. Opnieuw vluchten de twee, maar ze raken elkaar kwijt.

Alvaro sluit zich aan bij het Spaanse leger, waar hij goede vrienden wordt met Don Carlo di Vargas. Dan blijkt echter dat Carlo de broer van Leonora is, vastbesloten om de moord op zijn vader te wreken…

De Duitse regisseur Christof Loy ensceneerde Verdi’s werk in september 2017 voor De Nationale Opera in Amsterdam. “Aangrijpend realisme”, kopte één van de Amsterdamse recensies over de première. Het Royal Opera House heeft de productie nu ook op zijn repertoire gezet, met muziekdirecteur Antonio Pappano op de bok en een cast vol sterren.

De beroemde Russische sopraan Anna Netrebko zingt voor het eerst de rol van Leonora. De Duitse tenor Jonas Kaufmann staat naast haar als Don Alvaro, met de gerenommeerde Franse bariton Ludovic Tézier als Don Carlo.

La forza del destino is bij zestig bioscopen in Nederland te zien. Zie voor een overzicht www.royaloperahouse.nl.

Hieronder een uitgebreide voorbeschouwing op de productie met kopstukken uit de cast en het artistieke team:

Vorig artikel

Opera in de media: week 13 van 2019

Volgend artikel

Reimanns Medea maakt indruk in Essen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.