Binnenkort

Opera in de media: week 13 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 13 van 2019 (23 – 29 maart) aandacht voor de Reisopera-productie van A Little Night Music en gastoptredens van Henk Neven en Lilian Farahani bij verschillende ensembles.

Video

Catriona Morison. (© John Cooper)

Werther in Bergen
Al vanavond, vrijdag, is een productie van Werther van Jules Massenet te zien via OperaVision. Regie en kostuum- en decorontwerp zijn van Antony McDonald, die we in Nederland onder meer kennen van zijn regie van Der Ring des Nibelungen bij de Nederlandse Reisopera. In Werther wordt de titelrol gezongen door Edgaras Montvidas. Catriona Morison is Charlotte en Albert wordt gezongen door Tim Mix. Het orkest van de opera in Bergen staat onder leiding van Frédéric Chaslin.
OperaVision: vrijdag 22 maart om 19.00 u.

Henze in Stuttgart
Oper im Stream heet de nieuwe service van de Staatsoper Stuttgart. U kunt meer lezen over het programma voor de komende maanden in het nieuwsbericht op Place de l’Opera. Der Prinz von Homburg is een opera van Hans Werner Henze, gebaseerd op een toneelstuk van Heinrich von Kleist. Dichteres Ingeborg Bachmann bewerkte de tekst. Regie en muziek zijn in handen van Stephan Kimmig en Cornelius Meister. In de hoofdrollen zingen Štefan Margita en Helene Schneiderman als het keurvorstelijke paar.
Oper im Stream: vrijdag 22 maart om 19.20 u.

Sopraan Marina Rebeka.

Cav/Pag in Wenen
Elīna Garanča, Yonghoon Lee en Marina Rebeka zijn enkele van de solisten in de double bill Cavalleria rusticana en Pagliacci die de Wiener Staatsoper presenteert in een regie van Jean-Pierre Ponnelle. Voor het orkest in Wenen staat Graeme Jenkins.
StaatsoperLive: zaterdag 23 maart om 19.00 u.

Pag in Riga
Alleen Pagliacci – in een gratis webstream – is ook een keuze deze week. Arte Concert brengt “liefde en wraak in het operahuis van Riga” met de verismo-opera van Leoncavallo. In de hoofdrollen zingen Sergey Polyakov, Tatiana Trenogina en Mihails Culpajevs. Jānis Liepiņš leidt het Latvian National Opera Orchestra bij de enscenering door Aik Karapetian.
Arte Concert: on demand.

Garsington bracht Falstaff
Vorige zomer werd tijdens het Garsington Opera Festival Verdi’s Falstaff op de planken gebracht. OperaVision biedt een stream van deze voorstelling, die werd geregisseerd door Bruno Ravella. De solisten en het orkest van het zomerse operahuis werden gedirigeerd door Richard Farnes. De solisten waren onder anderen Henry Waddington, Mary Dunleavy en Richard Burkhard.
OperaVision: on demand.

Medici brengt opera
Het optreden van dirigent Sir Antonio Pappano met het London Symphony Orchestra van 3 maart jongstleden is te zien op Medici.tv. Er werd werk gespeeld van Ponchielli, Verdi en Puccini. De solisten waren Benjamin Bernheim en Gerald Finley.
Medici.tv: on demand.

Nieuw op YouTube

Kiri legendarisch
Eén van de rollen die Dame Kiri Te Kanawa onvergetelijk maken, is die van de Feldmarschallin in Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Deze opname uit 1985 is van redelijke technische kwaliteit. Sir Georg Solti leidde het orkest in Covent Garden.

Audio

Een goedemorgen met Geert Lageveen
De gast in Een goedemorgen met is acteur en regisseur Geert Lageveen. Hij is onder meer bekend van zijn regie – samen met Leopold Witte – van twee opera’s bij Opera Zuid: Carmen en De Barbier van Sevilla. Hij laat zijn muzikale voorkeuren horen.
NPO Radio 4: zaterdag 23 maart om 10.00 u.

Nieuw werk van Wantenaar
In de NTR ZaterdagMatinee klinkt naast muziek van Tsjaikovski en Goebaidoelina een nieuw werk van Mathilde Wantenaar. Ze componeerde Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee voor het Groot Omroepkoor.
NPO radio 4: zaterdag 23 maart om 14.00 u.

Saint-Saëns in de Met
Een sterrenbezetting staat op het toneel van de Metropolitan Opera in New York voor Saint-Saëns’ Samson et Dalila. De BBC-radio laat u meeluisteren naar onder anderen Anita Rachvelishvili, Aleksandrs Antonenko en Günther Groissböck. Sir Mark Elder staat voor het orkest.
BBC Radio 3: zaterdag 23 maart om 18.30 u.

Sondheim-avond bij NTR
In NTR Opera Live klinkt de hele zaterdagavond muziek van de jarige Stephen Sondheim. Zijn werk wordt gezongen door onder anderen Marilyn Horne en Angela Lansbury. Hoofdmoot van de uitzending is de op 16 maart opgenomen uitvoering van A Little Night Music. In de productie van de Nederlandse Reisopera zingen onder anderen Paul Groot (Fredrik Egerman), Laetitia Gerards (Anne Egerman) en Susan Rigvava-Dumas (Desirée Armfeldt). Het orkest wordt geleid door Ryan Bancroft.
NPO Radio 4: zaterdag 23 maart om 19.00 u.

Yannick Nézet-Séguin. (© Hans van der Woerd)

Yannick in Parijs
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is dit weekend in Parijs en het is live te horen op France Musique. Onder leiding van voormalig chef Yannick Nézet-Séguin speelt men een programma met Totenfeier van Mahler en Sjostakovitsj’ dertiende symfonie ‘Babi Yar’. Vocale medewerking komt van de Russische bas Mikhail Petrenko. Het optreden wordt uitgezonden vanuit het Théâtre des Champs-Élysées.
France Musique: zaterdag 23 maart om 20.00 u.

Henk Neven in Weesp
Tijdens het slotconcert van het Weesp Chamber Music Festival 2019 treedt het Navarra String Quartet op, met als solist bariton Henk Neven. Op het programma staan werken van Ernest Chausson, Gabriel Fauré en Camille Saint-Saëns. Het concert van zondag 24 maart 2019 in de Van Houtenkerk in Weesp wordt drie dagen later uitgezonden in het Avondconcert.
NPO Radio 4: woensdag 27 maart om 20.00 u.

Onbekende Vaccai
De BBC-radio heeft een opname van het festival in Puglia geprogrammeerd voor de donderdagmiddag. De weinig uitgevoerd opera Giulietta e Romeo van Nicola Vaccai is te horen onder muzikale leiding van Sesto Quatrini. U hoort onder anderen Leonardo Cortellazzi en Leonor Bonilla.
BBC Radio 3: donderdag 28 maart om 15.00 u.

Lilian Farahani bij het Residentie Orkest
Het Residentie Orkest onder leiding van Jurjen Hempel nodigde sopraan Lilian Farahani uit voor een concert op 23 maart in de Schönbergzaal van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het programma vermeldt werk van onder anderen Kordzaia, Stravinsky en Hendrik Andriessen.
NPO Radio 4: donderdag 28 maart om 20.00 u.

Weektip

Happy few dansen
Het Wiener Opernball werd dit jaar opgeluisterd door het echtpaar Anna Netrebko en Yusif Eyvazov. De twee zijn te zien als ze de zaal betreden en bij hun optredens. Ze zingen werk van onder anderen Puccini; solo en in duet. La Netrebko had twee japonnen voor de avond uitgekozen.

Vorig artikel

Westbroek zingt Sieglinde in bioscoop

Volgend artikel

ROH brengt La forza del destino in bioscoop

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.