BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

De Munt brengt Honeggers Jeanne d’Arc

Na twee concertante uitvoeringen van Giovanna d’Arco vervolgt de Munt in Brussel op 5 november zijn muzikale portret van Jeanne d’Arc met een productie van Jeanne d’Arc au bûcher, een dramatisch oratorium van Arthur Honegger. Kazushi Ono dirigeert.

Audrey Bonnet in repetitie voor Jeanne d’Arc au bûcher, waarin ze de titelrol vertolkt. (© S. Van Rompay)

Met Jeanne d’Arc au bûcher gaf Arthur Honegger in 1935 zijn geheel eigen kijk op het beroemde verhaal van Jeanne d’Arc, een jong meisje dat een grote rol speelde in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Honegger en zijn librettist Paul Claudel beginnen hun werk bij Jeannes doodvonnis en werken van daaruit terug naar haar kinderjaren.

De “caleidoscopische reeks herinneringen en emoties”, zoals de Munt het werk omschrijft, krijgt bij Honegger vorm en klank in twee grote gesproken rollen (waaronder de titelrol), verschillende vocale rollen, een koor en een orkest met bijzondere bezetting. Zo heeft de ondes Martenot een groot aandeel en klinken verder onder meer drie saxofoons.

Jeanne d’Arc au bûcher heet officieel een oratorium, maar heeft ook veel trekken van een opera. De Munt accentueert dat door het werk geënsceneerd te brengen, in een regie die Romeo Castellucci in 2017 voor de Opéra national de Lyon creëerde. Castellucci onderzoekt in zijn productie de verschillende interpretaties van de figuur Jeanne d’Arc door de geschiedenis heen.

Kazushi Ono leidt het Symfonieorkest, Koor en Kinder- en jeugdkoor van de Munt en solisten als Ilse Eerens, Tineke Van Ingelgem en Aude Extrémo. Actrice Audrey Bonnet speelt/spreekt de rol van Jeanne, Sébastien Dutrieux is Frère Dominique.

Jeanne d’Arc au bûcher gaat op 5 november in première en is tot en met 12 november te zien. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Hieronder de teaser van de productie: 

Vorig artikel

Tarare draagt bij aan eerherstel Salieri

Volgend artikel

World Opera Day: waarom houd jij van opera?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.