BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Bo, Fred en freelancers

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 224.

Lastminutekerstsfeer
Nog onvoldoende kerstig in het hoofd? De Wiener Sängerknaben zorgen – samen met onder anderen Beate Ritter en Bo Skovhus – vanavond op Arte voor vocale kerstambiance.

Dromen van de zomer
Vooruitkijken naar het komende jaar kan op de website van het Festival Valle d’Itria in Martina Franca. Dit jaar staan zelden gespeelde werken op het programma: Gli amanti sposi van Ermanno Wolf-Ferrari, La rappresaglia van Saverio Mercadante en Leonora van Ferdinando Paër. Informatie over de casting is nog niet te vinden.

Ach en wee
Zoals zuiplappen achter het stuur als ze worden aangehouden “ga boeven vangen” tegen de politie zeggen, zo jengelt de cultuurwereld tot vervelens toe over de miljoenen voor het Eurovisiesongfestival. Een voornemen dat we u van harte aanbevelen: minder zeuren in 2020.

Freddie spreekt zich uit
Op Place de l’Opera kunt u nog even stemmen voor de Opera van het Jaar en de Schaunard Award. Geen publieksprijzen bij WQXR, want operakenner Fred Plotkin bepaalt in zijn eentje wie een ‘Freddie’ krijgt. Hij zag dit jaar tachtig operavoorstellingen en noemt ongeveer iedere solist die hij hoorde en zag op de bühne. Fred houdt niet van de New Yorkse Ring van Robert Lepage, maar roemt de cast van begin dit jaar, met Eva-Maria Westbroek als Sieglinde. De nieuwe David Lang-compositie prisoner of the state (in mei te zien tijdens Operadagen Rotterdam) scoort in de afdeling ‘nieuwe opera’s die een lang leven verdienen’.

Così won
Maria Nockin, ook voor Place de l’Opera actief als recensent, koos voor OperaWire haar favoriet van het afgelopen jaar: “Santa Fe Opera’s rambunctious version of Mozart and Da Ponte’s comedy, Così fan tutte. Director R. B. Schlather had a quartet of physically and vocally able young singers and he made excellent use of their talents. By performing stunts while they were singing, they showed off some unexpected abilities.”

Gospel en barok
We lazen de laatste weken veel positiefs over het programma waarmee Holland Baroque, het London Community Gospel Choir en countertenor Alex Potter door Nederland reisden. De opname is hier te zien.

Linard in de toptien
Het radiostation WQXR maakte een lijst van de beste klassieke cd’s van dit jaar. De Nederlandse tenor Linard Vrielink – zelden in ons land te horen, maar geboekt voor de Matthäus-Passion van de philharmonie zuidnederland in april – staat erbij. Hij zong op de cd Libertà! Mozart & the Opera door Pygmalion van Raphaël Pichon.

Dure stakingen
De stakingen in Frankrijk zullen gevolgen hebben voor het komende en de latere seizoenen van de Opéra de Paris, schrijft directeur Stéphane Lissner aan zijn personeel. De recente annulering van Prins Igor kostte het huis bijvoorbeeld bijna vier ton.

Sterft gij oude vormen en gedachten
Het Platform voor Freelance Musici kijkt gematigd tevreden terug op het afgelopen jaar: “De freelance musicus staat op de kaart!”

Checking the crib
Mezzosopraan Jennifer Johnston is in Amsterdam voor de traditionele kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest.

De operabasics
Ja hoor, op de eerste vraag wat opera is, antwoordt Alexandra Coghlan: “Je kunt beter vragen wat het niet is.” Ze vertelt alles over opera in nog geen 34 minuten.

Voer voor de fans
Het muzikale leven van Cecilia Bartoli staat nu op haar website

Onder de boom
We zijn niet scheutig met cadeausuggesties, maar deze doen we graag.

Conclusie
Bijna aan het eind van een jaar met weer 52 afleveringen van Cité citeren we graag komiek Ricky Gervais.

Vorig artikel

De Toverfluit met kerst in Amsterdam

Volgend artikel

Airam Hernández wint Schaunard Award 2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.