Binnenkort

Opera in de media: week 11 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 11 van 2020 (7 – 13 maart) aandacht voor een opera-triple bill bij Opera Live en een enscenering van Falstaff door Calixto Bieito in Hamburg.

Zaterdag 7 maart

Nina Stemme. (© Tanja Neimann – EMI Classics)

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): het wekelijkse operaprogramma biedt in deze aflevering niet minder dan drie opera’s: Bartóks Hertog Blauwbaards burcht, Der Zwerg van Zemlinsky en Turandot van Busoni. U hoort onder anderen Nina Stemme, Mojca Erdmann, Judith van Wanroij en Anke Vondung.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): de Metropolitan Opera brengt een enscenering van de opera Così fan tutte van Mozart. In de hoofdrollen zingen Nicole Car en Serena Malfi als de zusjes Fiordiligi en Dorabella. De twee jongemannen, Guglielmo en en Ferrando, worden gezongen door Luca Pisaroni en Ben Bliss. Het orkest staat onder leiding van Harry Bicket.

Maandag 9 maart

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in het Avondconcert een recente opname van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Václav Luks, met solisten als Lucie Chartin en Thomas Hobbs. Op het programma staat werk van Bach en Zelenka.

Nieuw op YouTube

Nina is de mol
Op 18 maart gaat bij De Nationale Opera een nieuwe familieopera (6+) in première. In deze animatie van Een lied voor de maan ziet u het verhaal en de karakters, zoals de kikker (die in de voorstelling wordt gezongen door Jan Willem Schaafsma), de sprinkhaan (Berend Eijkhout) en de hoofdrolmol (Nina van Essen).

Woensdag 10 maart

Don Giovanni (om 18.00 uur op OperaVision): Thomas Pursio en Liine Carlson zingen respectievelijk Don Giovanni en Donna Anna in een enscenering van Mozarts opera door Jussi Nikkilä. Op de bok voor het orkest van de Finse Nationale Opera staat Patrick Fournillier.

Donderdag 12 maart

Afternoon concert (om 15.00 uur op BBC Radio 3): afgelopen mei voerde de Deense Koninklijke Opera Peter Heises Drot og Marsk uit. Michael Schønwandt leidde het orkest, in de hoofdrollen zongen Peter Lodahl en Johann Reuter.

Vrijdag 13 maart

Het Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en solisten als Iwona Sobotka en Michael Nagy voeren werken uit van Roukens, Britten en van Beethoven. Dirigent is Karina Canellakis.

Opera op Arte Concert (on demand): de laatste opera van Verdi, Falstaff, werd recent geënsceneerd door Calixto Bieito voor de Staatsoper Hamburg. In de hoofdrollen zongen Ambrogio Maestri en Maija Kovalevska in de door Axel Kober dirigeerde de voorstelling.

Vorig artikel

Van Hove regisseert nieuwe Mahagonny bij DNO

Volgend artikel

Lichthart maakt Smetana verstaanbaar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.