BinnenkortNieuws

Van Hove regisseert nieuwe Mahagonny bij DNO

Ivo van Hove regisseert een nieuwe productie van Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny bij De Nationale Opera in Amsterdam. De voorstelling, die op 16 maart in première gaat, wordt gedirigeerd door Markus Stenz en staat in het kader van het Opera Forward Festival.

Regisseur Ivo van Hove. (© Michiel Hendryckx)

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny begon als een kleinschalig Songspiel en groeide uit tot een avondvullende opera. Het werk van Kurt Weill en Bertolt Brecht draait om een stad waarin iedereen moet doen wat hij wil. ‘Vreten, seks, boksen, zuipen… Alleen geen geld hebben is een zonde’, beschrijft De Nationale Opera (DNO). ‘Aan het eind gaat Mahagonny in vlammen op.’

De bekende regisseur Ivo van Hove, directeur van Internationaal Theater Amsterdam en bij DNO eerder verantwoordelijk voor Salome, werkt voor zijn nieuwe enscenering samen met Tal Yarden (videoprojecties) en Jan Versweyveld (decor en licht). An D’huys ontwerpt de kostuums. De productie was al te zien op het Festival d’Aix-en-Provence. Ook de Metropolitan Opera, Opera Vlaanderen en het Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg zijn coproducenten.

Markus Stenz, voormalig chef van het Radio Filharmonisch Orkest, leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van DNO door de muziek van Kurt Weill, volgens DNO een ‘mengvorm van klassiek, jazz en populaire deuntjes’. Stenz was vorig jaar ook te gast bij DNO voor het Opera Forward Festival. Toen dirigeerde hij Fin de partie van Kurtág.

In de cast zijn veel zangers te bewonderen die al eerder bij DNO optraden. Doris Soffel vertolkt Leokadja Begbick, Alan Oke is Fatty, Sir Willard White zingt Dreieinigkeitsmoses en Nikolai Schukoff is Jim Mahoney. De Nederlandse bariton Thomas Oliemans vertolkt de rol van Bill. Veerle Sanders, Leonie van Rheden en Kristina Bitenc zijn drie van de Sechs Mädchen.

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny gaat op 16 maart in première in Nationale Opera & Ballet en is tot en met 5 april zeven keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Top-cd: Vermeulen zingt over de dirty mind

Volgend artikel

Opera in de media: week 11 van 2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.