Home » Binnenkort, Featured

ACTIE: € 7,50 korting op Korngold-concert

4 maart 2010 Geen reacties

Stichting 20ste-eeuwse Lied geeft op maandag 22 maart een portret van wonderkind Erich Wolfgang Korngold in het Concertgebouw. Charlotte Margiono en Konrad Jarnot zullen diverse liederen van de componist zingen. Lezers van Place de l’Opera krijgen 7,50 euro korting.

Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) is terug van weggeweest, stelt de Stichting 20ste-eeuwse Lied. Zijn opera Die Tote Stadt staat weer op het repertoire en ook zijn kamermuziek wordt vaker uitgevoerd.

Inhakend op deze revival geeft de stichting op maandag 22 maart een liedrecital, bij wijze van portret van de componist. Het programma bevat Weense Jugendstil-liederen en lichtvoetige Hollywoodsongs, maar ook negen premières van herontdekte liederen.

Het concert wordt ingeleid door cultuurhistoricus Caspar Wintermans, die ook zijn nieuwe boek ‘Een jongen van brutale zwier, Erich Wolfgang Korngold in Nederland 1910-1958’ zal presenteren.

Charlotte Margiono en Konrad Jarnot nemen de liederen op zich. De gerenommeerde Nederlandse sopraan Margiono nam onlangs afscheid van het operatoneel met een succesvol optreden in Le nozze di Figaro bij De Nederlandse Opera. Jarnot heeft juist nog een lange carrière voor zich. De jonge Britse bariton is één van de meest succesvolle leerlingen van Dietrich Fischer-Dieskau.

Artistiek leidster Reinild Mees verzorgt de pianobegeleiding. Mees is de drijvende kracht achter de stichting en heeft al veel liedrepertoire van componisten uit de twintigste eeuw afgestoft en opgenomen/uitgevoerd. Ieder jaar organiseert ze enkele bijzonder aangeklede recitals.

Korngold werd door Gustav Mahler ‘de nieuwe Mozart’ genoemd en een ander beschreef hem eens als een ‘uit de hemel gevallen musicus’. Nadat hij in zijn jonge jaren heel Europa doortrok, reisde hij in de jaren dertig naar Hollywood, waar hij een gevierd filmcomponist zou worden. Hij werd burger van de Verenigde Staten en keerde niet meer terug.

Lange tijd stond de aandacht voor het werk van Korngold op een laag pitje. De laatste jaren is dat gekenterd. Er verschenen boeken over de componist en zijn werk wordt steeds vaker uitgevoerd.

Het concert vindt plaats in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en begint om 20.15 uur.

Aanbieding: lezers van Place de l’Opera krijgen € 7,50 korting op kaarten. Zij kunnen kaarten bestellen voor € 27,50 in plaats van € 35,-. Reserveer via de Concertgebouwlijn (0900-6718345) onder vermelding van ‘Place de l’Opera’.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.