BinnenkortNieuws

Royal Opera presenteert acht operaervaringen

Het Royal Opera House brengt vandaag, vrijdag 30 april, het programma 8bit uit: acht nieuwe, korte, digitale opera’s. De acht werken zijn gratis te bekijken via Facebook, YouTube en Instagram.

Het Royal Opera House in Londen (‘Covent Garden’) hoopt op 17 mei weer te kunnen openen.

8bit is ontstaan als reactie op de grote impact van de coronacrisis op de kunsten, niet het minst op de vele freelancers in de kunstenwereld, zo stelt het Royal Opera House. Operadirecteur Oliver Mears gaf een flinke groep operamakers de opdracht om korte, digitale operawerken te creëren. De acht resultaten komen vrijdagavond vanaf 20.00 uur gebundeld online te staan.

De Royal Opera omschrijft de werken als innovatief en experimenteel. Er zijn zes korte films, één audiovoorstelling en een ‘webbrowser experiment’. Alle werken verkennen de combinatie van opera en technologie. De muziek loopt uiteen van Händel en Tsjaikovski tot wereldpremières van nieuwe composities. ‘Het repertoire wordt gepresenteerd op manieren die het publiek niet eerder heeft beleefd’, zo belooft het Londense operahuis.

Eén van de acht werken is Among The Flowers, een ‘Instagram opera’ van de Canadese regisseur en dramaturg Patrick Eakin Young. Volgens Young blijft opera opera, ook op Instagram. Het platform verandert weliswaar de vorm van het werk, maar ‘het gaat nog steeds om storytelling, emotie en muziek’. De muziek in zijn werk is nieuw gecomponeerd door Matt Huxley, Lucy Goddard vertolkt de solorol.

De bekende regisseur Katie Mitchell creëert Heal You, een vijf minuten durende film op de soundtrack van Anna Merediths ‘Heal You’, waarin het vrijwilligerswerk van Royal Opera-koorlid Amanda Baldwin bij een Londens vaccinatiecentrum in beeld wordt gebracht.

In OVER/UNDER GROUND van dirigent André de Ridder wordt sopraan Katherine Manley gevolgd terwijl ze door Berlijn loopt en een aria uit Aci, Galatea e Polifemo van Händel zingt. Op een scène uit Pique Dame maakt Akhila Krishnan een film over immigratie, identiteit en taal en regisseur Elayce Ismail maakt met componist John Barber de voorstelling Our Dark Side and The Moon, een nachtelijk duet over onze relatie met de maan.

Een overzicht van alle acht werken en de mogelijkheden om ze te bekijken is te vinden op de website van het Royal Opera House.

Vorig artikel

Opera in de media: week 18 van 2021

Volgend artikel

Eerste video-opname Fernand Cortez

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.