Binnenkort

Opera in de media: week 18 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 18 van 2021 (1 – 7 mei) is de grote lijst producties die door Theater Na de Dam op 4 mei worden gepresenteerd. Onder meer de opera Ludmilla wordt gestreamd.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Piotr Beczala en Anna Netrebko in Adriana Lecouvreur. (© Ken Howard / Met Opera)

Een hele week gewijd aan de lichtstad Parijs leidt zaterdag tot een stream van Verdi’s La traviata. Dertig jaar geleden zong Ileana Cotrubas de hoofdrol, naast Plácido Domingo. James Levine leidde het orkest. Op zondag staat Cilea’s Adriana Lecouvreur op de planning, met onder meer twee grote zangeressen, Anna Netrebko en Anita Rachvelishvili. De enscenering was van Sir David McVicar. Maandag is de net wat minder bekende opera La Rondine van Puccini te zien. In 2009 zongen onder dirigent Marco Armiliato sterren als Lisette Oropesa en Roberto Alagna de hoofdrollen.

Vanaf dinsdag is het Moederdag bij de Met, met gestreamde opera’s die iets met moeders te maken hebben. Heel gezellig begint dat niet met Strauss’ Elektra. In 2016 zong sopraan Roberta Alexander haar veelgeprezen rol van 5. Magd in de enscenering van Patrice Chéreau. Händels Rodelinda is op woensdag te zien. Renée Fleming, Stephanie Blythe en Iestyn Davies zongen in 2011 de hoofdrollen in deze door Harry Bicket gedirigeerde productie.

De Hamlet van Thomas, die donderdag te zien is, werd voor de Met geënsceneerd door Caurier en Leiser. Zij werkten met Marlis Petersen, Jennifer Larmore en Simon Keenlyside. Het orkest werd geleid door Louis Langrée. De Met-week in dit overzicht eindigt met Norma van Bellini. Grote namen stonden in 2017 op het podium: Sondra Radvanovsky, Joyce DiDonato en Joseph Calleja. Regisseur was Sir David McVicar.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper hoopt op 19 mei te heropenen voor het laatste deel van het seizoen. Tot die tijd blijven er streams van opera’s uit het huis in Wenen. De planning voor week 18 staat nog niet op de website, liefhebbers kunnen daar de laatste gegevens vinden voor de komende dagen.

NPO Radio 4

Links Michael Schade als Idomeneo. (© Marco Borggreve)

In NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) hoort u de opera Idomeneo, zoals die werd uitgevoerd in november 2011 bij De Nationale Opera. Toen leidde John Nelson het koor van De Nationale Opera en het Nederlands Kamerorkest. Solisten waren onder anderen Michael Schade (Idomeneo), Susan Gritton en Stéphanie d’Oustrac. In de rol van Ilia is sopraan Judith van Wanroij te horen. Presentator Hein van Eekert brak recent in een interview met Place de l’Opera een lans voor haar vocale kwaliteiten. Ook is er in Opera Live aandacht voor de onlangs overleden Christa Ludwig.

In het Avondconcert klinkt op 4 mei muziek van Schulhoff, Korngold en Desyatnikov. Sopraan Hila Baggio zingt van hem bij het Jerusalem Quartet Vijf Jiddische liederen. Het optreden werd in december 2019 in Wenen opgenomen.

Podium Witteman

In Podium Witteman is onder anderen Sterre Konijn te gast. Ze zingt werk van haar solo-cd ‘een’ en blikt vooruit op de een-op-eenconcerten die ze komende weken geeft. Afgelopen woensdag publiceerde Place de l’Opera een interview met de zangeres.

deCompagnie

Op zaterdag om 20.30 uur streamt het Vlaamse ensemble deCompagnie delen van hun producties Banket! en Tragedie!. Er is ook een première van Faust!. U leest er meer over in ons interview met mezzosopraan Zofia Hanna.

Theater Na de Dam

Boekman
Op 4 mei is er weer Theater Na de Dam, in het kader van Nationale Dodenherdenking. Het grootste operahuis van Nederland draagt bij met een voorstelling waarin opmerkelijk genoeg geen noot gezongen wordt. Boekman is een online muziektheatervoorstelling over de Joodse wethouder Emanuel Boekman. Het is volgens DNO ‘een muzikaal verhaal over kunst, politiek en idealen, waarin een verloren Amsterdam weer even tot leven komt’. Boekman is vanaf 4 mei om 21.00 uur te zien op de website van De Nationale Opera en blijft de hele maand mei beschikbaar.

‘Westerbork-opera’
Onder regie van Eva Buchmann brengt dezelfde cast als in 2019 een gestreamde voorstelling van Ludmilla tijdens Theater Na de Dam (4 mei, 21.00 uur), mogelijk gemaakt door het Wilminktheater en het Muziekcentrum Enschede. Begeleid door piano, cello en viool zingen bas-bariton Marc Pantus, mezzosopraan Merlijn Runia en bariton Jan Willem Baljet de rollen. De kaartverkoop gaat via de website van het Wilminktheater.

Jiddisch
Vanuit de Kleine Comedie treedt om 21.00 uur Niki Jacobs op. Ze zingt al meer dan twintig jaar in binnen- en buitenland in het Jiddisch. Begeleid door altviool, cello, accordeon en de trompet van Ruud Breuls brengt ze een voorstelling die ‘prikkelt, ontroert en inspireert’. Informatie over het programma en de kaartverkoop is te vinden op de website van de Kleine Comedie.

De complete lijst met voorstellingen, dit jaar niet alleen uit Nederland, maar ook uit onder meer uit Turijn, Warschau en Budapest, is te vinden op de website van Theater Na de Dam.

Nieuw op YouTube

Carmen en tragedie
Opera in Miniature is een festival van eenakters door de University of Toronto Opera. Eén van de onderdelen is La tragédie de Carmen, Peter Brooks bewerking van Carmen van Bizet. De hoofdrol wordt gezongen door Alessia Vitali, Elias Theocharidis is Don José.

BBC opera

De zaterdagopera van BBC Radio 3 werd recent opgenomen in Leeds Town Hall. Glucks Orfeo ed Euridice werd daar door Opera North opgevoerd. In de drie rollen zingen Paula Murrihy, Fflur Wyn en Daisy Brown. Het Opera North Chorus en het Opera North Orchestra worden geleid door Laurence Cummings. Aanvang is 19.30 uur.

Op donderdag is er om 15.00 uur klassieke opera uit Parijs. Daar werd vorig jaar Massenets Manon gespeeld. Pretty Yende was Manon Lescaut, Benjamin Bernheim zong Des grieux.

Arte

Het optreden van het vocaal ensemble Amarcord in de Thomaskirche in Leipzig wordt vanavond gestreamd op Arte en blijft daar voorlopig te zien. De zangers brengen werk van Josquin des Préz in het kader van zijn vijfhonderdste sterfdag.

OperaVision

Rameau’s Hippolyte et Aricie is heel kort geleden opgenomen door het Nationaltheater Mannheim. De productie is zaterdag om 19.00 uur te zien op OperaVision. Lorenzo Fioroni tekent voor de regie, Bernhard Forck staat voor het orkest.

In februari werd een voorstelling van Tosca door de Royal Swedish Opera opgenomen, met Malin Byström in de hoofdrol. De reprise van de productie uit 2004 is vanaf vrijdag 7 mei om 19.00 uur als stream op OperaVision te zien, onder muzikale leiding van Matteo Beltrami.

Vorig artikel

Zofia Hanna soleert in stream deCompagnie

Volgend artikel

Royal Opera presenteert acht operaervaringen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.