AchtergrondBinnenkortInterviews

Luister naar Opera Magazine, aflevering 4

In de podcast Opera Magazine hoort u wekelijks de actualiteit in de wereld van opera, muziektheater en lied. In de vierde aflevering vertelt regisseur Serge van Veggel waarom en hoe zijn gezelschap OPERA2DAY ‘de opera die Bach nooit componeerde’ gaat brengen. Dramaturg/schrijver Willem Bruls maakte de voorstelling Nevski Prospekt voor het Gergiev Festival. Verder tips voor een opera als podcast en opera op radio en tv.

  • In een samenwerking met de honderdjarige Nederlandse Bachvereniging maakt OPERA2DAY een productie met muziek van Bach en het verhaal van Jan van Leyden. Serge van Veggel vertelde na de eerste presentatie in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag over het idee achter J.S. Bach – De Apocalyps, ‘de opera die Bach nooit schreef’. De première is in januari 2022 (0:56).
  • Het 25ste Gergiev Festival heeft als thema Sint-Petersburg. Het biedt vooral symfonische muziek, een avond met het orkest en de zangers van het Mariinsky Theater en de muziektheatervoorstelling Nevski Prospekt. Schrijver en regisseur Willem Bruls vertelt hoe hij van het verhaal van Gogol een voorstelling met twee pianisten en een actrice maakte (14:02).
  • De hele eerste akte van Die Walküre van Wagner is als podcast verschenen. David Kanaga vertelt in Soft Valkyrie het verhaal van de opera met bewerkte muziek, een zee van geluid en de stemmen van verteller Stephen Fry en verschillende solisten. De audio vindt u op Spotify. Op YouTube biedt ondertiteling bij de in het Engels vertaalde opera (29:12).
  • Het seizoen van NTR Opera Live begint zaterdag op NPO Radio 4 met L’Orfeo van Monteverdi (31:25).
  • De BBC Proms worden op zaterdag afgesloten met de Last Night, met als gast tenor Stuart Skelton (31:40).
  • Sopraan Maria Fiselier zingt graag opera, maar treedt eveneens buiten de gebaande paden. Een uitgebreid interview met haar verscheen deze week op Place de l’Opera (31:50).
  • Het Haagse cultuurpaleis Amare opent dit seizoen zijn deuren. Het programmeert opera’s van onder meer de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid.

U kunt de podcast beluisteren op deze pagina en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Daar staan ook de eerdere afleveringen van Studio Nibelheim. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

(beeld in de podcast en op de homepage: Nevski Prospekt in Sint-Petersburg)

Vorig artikel

Maria Fiselier: meer dan een operazangeres

Volgend artikel

In de zalen: Bettison, Du Pré en Parsifal

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.