Home » Binnenkort

Matinee voert Ariane et Barbe-bleue uit

Amsterdam27 april 2010 Geen reacties

Nadat eerder dit seizoen Pelléas et Mélisande van Debussy te horen was bij de ZaterdagMatinee, zet de concertserie zaterdag 1 mei een werk van Debussy’s tijdgenoot Paul Dukas op het podium van het Concertgebouw: Ariane et Barbe-bleue.

Paul Dukas.

Claude Debussy en Paul Dukas hebben wel een en ander gemeen. De Franse componisten leefden in dezelfde tijd, schreven beide slechts één volledige opera (waar ze vele jaren over deden) en baseerden die opera allebei op een toneelstuk van Maurice Maeterlinck. Bij Debussy rolde daar Pelléas et Mélisande uit, bij Dukas Ariane et Barbe-bleue.

De opera van Dukas heeft de beroemdheid van Pelléas niet weten te bereiken; het stuk wordt zelden opgevoerd. Dat maakt de Matinee echter des te interessanter.

De opera is een vervolg op het bekende sprookje van Blauwbaard. Ariane probeert de gevangen vrouwen van Blauwbaard te bevrijden, maar uiteindelijk kan alleen zij ontkomen aan de beroemde vrouwenverslinder, waar bijvoorbeeld ook Bartók een opera op baseerde.

,,Muzikaal schildert Dukas, die maar liefst zeven jaar aan deze partituur werkte, vooral de innerlijke werelden van Ariane, zonder dat er al te veel handeling plaatsvindt”, beschrijft de Matinee op haar website. ,,Zijn sterk symfonische idioom leunt op de verworvenheden van Debussy en kenmerkt zich door een mengeling van romantische en impressionistische klankkleuren.”

De concertante uitvoering wordt geleid door Lothar Zagrosek. De rollen worden vertolkt door onder andere André Cognet, Katarina Karnéus, Marie-Nicole Lemieux en Diana Axentii.

De Matinee-uitvoering begint om 13.00 uur. Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.