Binnenkort

Opera in de media: week 3

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 (16 – 22 januari 2016) onder meer aandacht voor Janáček uit Wenen, Mozart uit Brussel en Puccini in de NTR ZaterdagMatinee vanuit Amsterdam.

Video

La clemenza di Tito
Op het digitale Opera Platform kunt u zondag 17 januari kijken naar de productie van Mozarts La clemenza di Tito van De Munt uit 2013. Het duo Ivo van Hove en Jan Versweyveld – de laatste week in de media omdat zij ook Lazarus, de musical van David Bowie, op het podium brachten – zorgde voor respectievelijk regie en vormgeving. Ludovic Morlot leidde het orkest. Bij de solisten ziet u onder anderen Kurt Streit, Véronique Gens en Alex Esposito.
The Opera Platform: zondag 17 januari om 17.00 u.

Claudio Abbado (© Felix Broede / Deutsche Grammophon).
Claudio Abbado (© Felix Broede / Deutsche Grammophon).

Abbado bij Brava
Op woensdag 20 januari is het twee jaar geleden dat Claudio Abbado overleed. Brava herdenkt de dirigent met een hele dag werk van de in Milaan geboren musicus. Naast symfonisch werk is er ook opera en oratorium te horen en te zien. Om 14.14 uur wordt het Berlijnse Wagner Gala uitgezonden dat in 1999 gehouden werd. Abbado dirigeerde de Berliner Philharmoniker en solisten als Siegfried Jerusalem en Waltraud Meier. Later op de dag is het requiem van Mozart te zien en om 18:48 uur de tweede symfonie van Mahler, ‘Auferstehung’, met het Lucerne Festival Orchestra en solisten Eteri Gvazava en Orfeón Donostiarra.
Brava: woensdag 20 januari, de gehele dag.

Audio

Puccini in de Matinee
Eén van de bekendste opera’s van Puccini, Madama Butterfly, wordt concertant opgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw. Tijdens de NTR ZaterdagMatinee speelt het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karel Mark Chichon en zingt het Groot Omroepkoor met als dirigent Martin Wright. In de hoofdrollen hoort u sopraan Lianna Haroutounian als Cio-Cio-San, de alt Marie-Nicole Lemieux als Suzuki en tenor Arnold Rutkowski als Pinkerton. Enkele van de anderen rollen zijn bezet door Nederlandse solisten als Ruth Willemse, Maria Fiselier en Julia Westendorp.
NPO Radio 4: zaterdag om 13.00 u.

Laura Aikin (© Aline Castejon).
Laura Aikin (© Aline Castejon).

Janáček uit Wenen
Een recente opname van Janáčeks De zaak Makropoulos is te horen in NTR Opera Live. Op 13 december 2015 zongen onder anderen Laura Aikin, Ludovit Ludha en Carlos Osuna in de Wiener Staatsoper. Het orkest stond onder leiding van Jakub Hrusa.
NPO Radio 4: zaterdag 16 januari om 19.00 u.

Een dag Strauss
Opnamen van de Strauss-dag die onlangs in Maastricht werd gehouden zijn te horen in het Avondconcert. U hoort sopraan Susan Gritton, begeleid door de philharmonie zuidnederland onder leiding van Hartmut Haenchen in de Vier letzte Lieder. Daarnaast speelt het orkest onder meer Tod und Verklärung en de suite uit Der Rosenkavalier. Andere liederen van Richard Strauss worden gezongen door bariton Christopher Maltman, met pianist Roger Vignoles.
NPO Radio: maandag 18 januari om 20.00 u.

Mark Padmore (© Reinhard Fichtinger).
Mark Padmore (© Reinhard Fichtinger).

Liedavond met Padmore
Tenor Mark Padmore en pianist Till Fellner traden in november 2014 op in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Ze voerden werk uit van Haydn, Mozart, Beethoven en Schumann. De opname is deze week te beluisteren in het Avondconcert.
NPO Radio 4: woensdag 20 januari om 20.00 u.

Weektip

Van Bizet naar Gounod
Dit weekend is vanuit de New Yorkse Metropolitan Opera De Parelvissers van Bizet te zien in verschillende bioscopen. Adolphe Bizet, de vader van de componist, was eerst kapper en later zangleraar. Hector Gruyer was één van zijn leerlingen en die was gekozen om in de eerste voorstellingen van de opera Faust van Gounod de hoofdrol te zingen. Maar ondanks zijn “charmante stem en passende presentatie”, zoals Gounod oordeelde, werd hij uit de productie gehaald. Faust was afgelopen december in Parijs te zien en de opname staat op Culturebox. Alvis Hermanis regisseerde, Philippe Jordan leidde het orkest en onder anderen Sophie Koch, Jonas Kaufmann en Bryn Terfel zongen.
Website van Culturebox: on demand tot juni 2016.

Vorig artikel

Discografie: Ariodante

Volgend artikel

Sampson zingt Verlaine-liederen in Utrecht

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. John de Jong
  16 januari 2016 at 12:24

  Beste mensen van Place de l’opéra,

  Zou het mogelijk zijn om de week iets te verschuiven? Vandaag komt de agenda op zaterdagochtend met zaken die vanaf vandaag spelen. Om er rekening mee te kunnen houden, is het soms fijn om al eerder op de hoogte te zijn. Bijvoorbeeld op woensdag/donderdag de agenda publiceren met wat er vanaf het weekeinde plaatsvindt? U zou mij er een plezier mee doen. Of krijgen jullie de gegevens daarvoor te laat?

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  18 januari 2016 at 12:20

  Opmerkelijk dat The Met dit weekeinde HET duet uit De Parelvissers in zijn latere versie presenteerde zonder Amitié sainte, de afsluiting uit 1863. Tijdens de dit keer zeer informatieve interviewtjes door Patricia Racette ‘from The Met’ konden we ook horen aan wie we deze luisterrijke uitvoering uit de Live in HD Series te danken hebben. De lyrische coloratuursopraan Diana Damrau was degene die Les Pêcheurs de Perles bij Peter Gelb aankaartte.

 3. François
  18 januari 2016 at 13:39

  Geachte heer de Jong,
  Die gegevens krijgen we niet, die worden zeer handmatig uit programmabladen en van websites geplukt. De informatie is soms laat en dan is de vrijdag een veilig vast moment om te publiceren. We streven ernaar het overzicht vrijdag aan het begin van de middag online te hebben.