Binnenkort

Opera in de media: week 38

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 (17 – 23 september 2016) onder meer aandacht voor Musica Sacra in Maastricht, Anna Netrebko’s nieuwe cd en de seizoensopening van Opera Live en de NTR ZaterdagMatinee.

Diana Damrau zingt de Vier letzte Lieder (© Michael Kneffel).
Chen Reiss (© Rebecca Fay).

Video

Winnaar liedduo
Podium Witteman is terug en in de tweede uitzending van dit seizoen ontvangen Witteman en Kortie onder anderen de winnaars van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.
NPO 2: zondag 18 september om 18.10 u.

Gatti op Medici.tv
Annette Dasch en Karen Cargill staan deze dagen enkele malen op het podium met het Groot Omroepkoor en het Koninklijk Concertgebouw in de tweede symfonie van Mahler, onder leiding van Daniele Gatti. Een tv-registratie wordt uitgezonden door medici.tv.
Medici.tv: zondag 18 september om 20.00 u.

Anna’s nieuwe cd
Ter gelegenheid van het verschijnen van de cd Verismo treedt Anna Netrebko op in New York. Ze zingt samen met tenor Yusif Eyvazov.
Medici.tv: woensdag 21 september om 20.30 u.

Audio

Goedemorgen met Bas
Schrijver Bas Heijne is groot liefhebber van opera en schreef ook over die kunstvorm. Hij is naast schrijver columnist voor NRC Handelsblad. Op zaterdagochtend laat hij zijn muziekkeuze horen in Een goede morgen met.
NPO Radio 4: zaterdag 17 september om 10.00 u.

Verdi opent Matinee-operaserie
Het operaseizoen van de NTR ZaterdagMatinee begint met I due Foscari van Verdi. Op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam staat het Groot Omroepkoor onder leiding van Klaas Stok  en het Radio Filharmonisch Orkest onder Giancarlo Andretta. Solisten zijn onder anderen bariton Sebastian Catana, tenor Roberto De Biasio en sopraan Tamara Wilson. Ook sopraan Aylin Sezer en tenor Mark Omvlee werken mee.
NPO Radio 4: zaterdag 17 september om 13.30 u.

Thaïs in Opera Live
NTR Opera Live is terug met de reguliere live-opera’s. Deze week een opname ‘uit de schatkist’: Thaïs van Jules Massenet. Solisten zijn onder anderen Nelly Miricioiù, John Bröcheler en Neil Jenkins. Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest werden geleid door Sergiù Commissiona bij de uitvoering in het Amsterdamse Concertgebouw van 19 januari 1985.
NPO Radio 4: zaterdag 17 september om 19.00 u.

Rossini in Covent Garden
De BBC-radio zendt Rossini’s Il barbiere di Siviglia rechtstreeks uit vanuit het Royal Opera House in Londen. “Terrific performances make Rossini revival sparkle”, schreef The Guardian. Henrik Nánási leidt de uitvoering, met onder anderen Vito Priante, Javier Camarena en Daniela Mack.
BBC Radio 3: zaterdag 17 september om 19.30 u.

Stölzel in Maastricht
In het Avondconcert is vanuit Maastricht de Brockes-Passion van Stölzel te horen. Het ensemble Il Gardellino onder leiding van Peter Van Heyghen speelt het werk tijdens Musica Sacra. De opname van 16 september wordt enkele dagen later uitgezonden.
NPO Radio 4: zondag 18 september om 20.00 u.

De nieuwe chef
Volgens de eerste recensies gaat Daniele Gatti een haakse hoek om met zijn interpretatie van Mahler, zeker vergeleken met zijn voorganger als chef van het Koninklijk Concertgebouworkest. De tweede symfonie van Mahler, ‘Auferstehung’, klinkt tijdens het Zondagmiddagconcert, met Gatti op de bok en solisten Annette Dasch (sopraan) en Karen Cargill (mezzosopraan).
NPO Radio 4: zondag 18 september 2016 om 14.00 u.

Damrau in München
Het seizoen van Staatsoper.tv, de streamingservice van de Bayerische Staatsoper, begint dinsdag. In het Nationaltheater speelt dan het orkest van het operahuis onder leiding van Kiril Petrenko. Soliste Diana Damrau zingt de Vier letzte Lieder van Strauss.
Staatsoper.tv: dinsdag 20 september om 20.00 u.

Chen Reiss (© Michael Kneffel).
Chen Reiss (© Michael Kneffel).

Nieuw werk van Raaff
Het Groot Omroepkoor staat samen op het podium met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz. Solisten zijn onder anderen de sopranen Chen Reiss en Marisol Montalvo. Op het programma het nieuwe werk van Robin de Raaff, Atlantis en muziek van Diepenbrock en Szymanowski.
NPO Radio 4: vrijdag 23 september om 20.00 u.

Weektip

Mahler met Jard van Nes
Tijdens het afgelopen Internationaal Vocalisten Concours, dit jaar helemaal gewijd aan liedduo’s, was mezzosopraan Jard van Nes juryvoorzitter. Deze opname uit 1988 toont haar bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink. Ze stond op het podium met beroemde collega-zangers, waaronder lied-ambassadeur Thomas Hampson, in de achtste symfonie van Mahler.

Vorig artikel

Opera Zuid brengt jeugdtheateropera

Volgend artikel

Frans duo triomfeert op het IVC

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.