BinnenkortFeaturedRedactioneel

In de zalen, op de podia.

In de zalen en op de podia is het weer een drukte van jewelste. Er zijn ook de komende week weer veel opera’s te zien en concerten bij te wonen.

Hier een kleine greep uit onze agenda.

Lady in the Dark

Lady in the Dark van Kurt Weill in de productie van Opera Zuid is een groot succes bij pers en publiek. Maartje Rammeloo is geweldig als Liza Elliott in een Broadway opera over psychoanalyse.

Maartje Rammeloo als Liza in Lady in the dark. Foto: © Björn Prins

Deze week moet u er wel helemaal voor naar Luxemburg, maar de 29ste is de voorstelling te zien in Den Haag, in Amare. Dit schreef Franz Straatman over de voorstelling.

Het Lijflied

Nog een productie van Opera Zuid en De Nationale Opera samen is Het Lijflied, een familie opera over de werking van het menselijk lichaam. Lucas Wiegerink componeerde muziek van deze wonderlijke geluiden.

Scenefoto Het Lijflied met vlnr. op de bas klarinet Eduardo Villaroel Mera,Jikki van der Velde als Ina, Lucy van Ree als Hart en Pim van Duren als Bolletje. Foto:© Joost Milde

De zangers en instrumentalisten worden live begeleid door een geluidsontwerper. Ieder orgaan heeft eigen muziek. Alma Terrasse schreef het libretto van deze familieopera en is tevens regisseur. Het is ook een kans om Pim van Duren, finalist in het tv programma Aria, live in actie te zien. Hij zingt de rol van Bolletje. Op zondag 27 november in Leiden, in de Leidse Schouwburg. Voor deze gelegenheid deed een hele familie verslag van de voorstelling.

 

Operetta Land

Bij de Nationale Opera zelf is de wervelende voorstelling Operetta Land te zien op zaterdag 26 en zondag 27 november, maar het is al bijna helmaal uitverkocht, dus haast u. Hier de lovende recensie.

Banquet scene Operetta Land met vlnr. Ian Castro, Elenora Hu, Raoul Steffani, Frederik Bergman en Marc Pantus/ Foto: ©De Nationale Opera , Bart Grietens

La Traviata

De Nederlandse Reisopera brengt deze pocket versie ( 90 minuten) van Verdi´s La Traviata in het concept en de regie van Dorike van Genderen. Ze nam het verhaal van trans vrouw Lili Elbe (1882 – 1931) als inspiratie voor deze productie. Orlando/Violetta wordt gezongen door Aylin Sezer, Alfredo Germont is Anders Kampmann en vader Germont wordt gezongen door Aleš Jenis. Dirigent is Alistair Digges. Deze week te zien op 24 november in Velsen, in de Schouwburg daar en op 26 november in Theater Het Speelhuis in Helmond. Peter Franken zal later deze maand verslag van de voorstelling doen.

Scenefoto met Aylin Sezer in La Traviata in pocket versie van Opera zuid. Foto: © Marco Borggreve.

Hier een video trailer.

Van Gogh in me

Het Nederlands Kamerkoor presenteert Van Gogh in me, een audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op meeslepende muziek van Debussy, Mahler, Schönberg en anderen. Op maandag de 28ste november nog te zien in de stadsschouwburg in Groningen. Het is een muzikaal en visueel concept van Tido Visser die ook de regie heeft verzorgd. Franz Straatman schreef er een recensie over.

Het Nederlands Kamerkoor in ‘Van Gogh in me’ en het goud van Klimt. Foto:© Julia Wesle

Mozart Requiem

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest gaat samen de toekomstige chef-dirigent Klaus Mäkelä het indrukwekkende Requiem van Mozart uitvoeren. Solisten daarbij zijn Sabine Devieilhe sopraan, Sasha Cooke mezzosopraan, Julian Prégardien tenor, Benjamin Appl bariton. Natuurlijk in het Concertgebouw in Amsterdam, op 23, 24 en 25 november, aanvang 20:15 uur maar er zijn nog  maar heel weinig kaartjes!

Klaus Mäkelä, de aankomende nieuwe chefdirigent van het KCO. Foto:© Marco Borgreve

Concertlab

Dan is er in Utrecht nog een weekend vol mooie muziek in een heel speciale zaal, met een even bijzonder podium. Concertlab, gevestigd in het prachtige 16de eeuwse Gasthuis Leeuwenbergh, is een nieuwe studio annex concertzaal, waar high tech video en audio opnames gemaakt worden. Maar er worden ook concerten gegeven. Alle muziek in Concertlab wordt uitgevoerd door kleine ensembles. De Stichting Concertlab Foundation organiseert dit komende weekend een aantal concerten.

De concertzaal van Concertlab in Utrecht. Foto: De Leeuwenberg © 2022 Events.nl

Met name voor one lezers noem ik  de Avond van de zang op 26 november aanstaande. Daarin treden op Sanne Rambags, (zang en gitaar) Elisabeth Hetherington met pianist Paolo Gorini en Fuensanta Mendez, die zichzelf begeleidt op contrabas.

Elisabeth Hetherington, die recentelijk te bewonderen was bij Holland Opera in Divorce of Figaro, geeft een mini recital.

Op zondag, op de Avond van de veelzijdigheid worden er onder meer twee nieuwe werken van Izak de Dreu gepresenteerd. Uitvoerenden zijn Arturo den Hartog, countertenor, (recentelijk nog te zien in Het meisje, de jager en de wolf, ) en verder met Gaia Alelí Szames, sopraan Gülce Sucular, cello en Jonatan Alvarado – tenor en luit. Bijzondere programma’s in een uitzonderlijke locatie in de oude binnenstad van Utrecht.

Voor bezoekers van onze website is er een kortingsaanbieding. Bij reserveren kunt u de code CLFconzen22  gebruiken en kosten de kaartjes slechts  €12,50

Concertlab is te vinden in de Leeuwenburgh op het Servaasbolwerk 1a, 3512 NK, Utrecht
+31 (0)6 542 15 442   info@concertlabfoundation.nl

 

 

Vorig artikel

Lezhneva betovert, hypnotiseert, ontroert

Volgend artikel

Benoits De Oorlog oproep tot vrede.

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen