Binnenkort

Eerste opera Raskatov in wereldpremière

A Dog’s Heart, de eerste opera van de Russische componist Alexander Raskatov, gaat op maandag 7 juni in wereldpremière bij De Nederlandse Opera. De productie is onderdeel van het Holland Festival en betekent het operaregiedebuut van Simon McBurney.

De 57-jarige Raskatov heeft zich als componist toegelegd op vocale en instrumentale kamermuziek en symfonische werken. In het kader van het Holland Festival gaf De Nederlandse Opera (DNO) – in samenwerking met het theatergezelschap Complicite van regisseur Simon McBurney – hem de opdracht voor zijn eerste opera.

Raskatov koos als verhaal de satirische novelle Hondenhart van Michail Boelgakov. ,,Daarmee lijkt hij direct voort te bouwen op werken als Sjostakovitsj’ De Neus en Schnittkes Life with an Idiot”, aldus DNO in haar toelichting.

A Dog’s Heart is een absurd verhaal over een hond die door een professor een menselijke pijnappelklier geïmplanteerd krijgt. Hierdoor vermenselijkt het dier, dat zich vervolgens ontwikkelt tot een wrede misdadiger. Het verhaal is ,,een politieke allegorie op de postrevolutionaire Russische machtsstructuren”, stelt DNO.

De wereldpremière van de opera wordt geregisseerd door Simon McBurney, die zich daarmee voor het eerst aan opera waagt. McBurney is oprichter van het Londense gezelschap Complicite en is verder actief als acteur, schrijver en regisseur. Hij won diverse prijzen.

De muziek van Raskatov wordt uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Martyn Brabbins. De Britse dirigent heeft ervaring met wereldpremières bij DNO: hij leidde eerder Knaifels Alice in Wonderland en Harveys Wagner Dream.

De cast bevat zeventien solisten. Professor Filipp Filippovitsj wordt gezongen door bariton Sergej Leiferkus, die eerder bij DNO te zien was in de titelrol van Mazeppa. Leiferkus kan bogen op een grote carrière, met optredens bij alle prominenten operahuizen in de wereld.

De vermenselijkte hond Sjarikov wordt vertolkt door tenor Alexander Kravets. De Oekraïense zanger zong veel in producties in Duitsland en was bij DNO eerder te horen in De Neus, Het sluwe vosje en Lady Macbeth van Mtsensk.

Andere solisten zijn onder andere Ville Rusanen, Elena Vassilieva, Nancy Allen Lundy en Vasily Efimov. Nederlandse inbreng is er van Jan Alofs, Brian Galliford, Annett Andriesen en Marieke Steenhoek.

De koorpartij wordt verzorgd door VocaalLAB, dat voor het eerst samenwerkt met DNO. VocaalLAB is een internationale werkplaats en productiehuis voor zangers en componisten.

A Dog’s Heart is acht keer te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder een introductiefilmpje van de opera.

Vorig artikel

Le Vin Herbé zit vol beklemmende passie

Volgend artikel

Deutsche Oper besluit met zwakke Otello

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.