Binnenkort

DNO speelt nieuwe Roméo et Juliette

Een Frans duo zal vanaf 7 oktober een nieuwe productie van Gounods Roméo et Juliette bij De Nederlandse Opera (DNO) laten klinken: Marc Minkowski dirigeert, Olivier Py regisseert. Het liefdespaar wordt vertolkt door Lyubov Petrova en Ismael Jordi.

De vijfakter Roméo et Juliette van Charles Gounod is één van de vele bewerkingen van het toneelstuk van Shakespeare. Het ging op 27 april 1867 in première in het Théâtre Lyrique in Parijs. Voor de eeuw om was, was het al honderden keren opgevoerd in diverse theaters in de Franse hoofdstad.

De opera vertelt de tragedie van de jonge geliefden Roméo en Juliette, afkomstig uit de strijdende Veronese families Capulet en Monaigu. Nieuw ten opzichte van Shakespeares origineel is de huwelijksscène van Juliette met Paris en de tot een duet uitgewerkte scène van de ontwakende Juliette en de stervende Roméo in de slotakte.

,,Verrassend genoeg ziet Gounod af van de juist voor de Franse opera zo karakteristieke grote tableaus en zoemt hij geheel in op het persoonlijke conflict”, licht DNO toe. ,,Zijn werk is hierdoor meer een psychologisch drama dan een historische schildering.”

Met de nieuwe productie debuteert de Franse regisseur Olivier Py bij DNO. Py is een bekende (en beruchte) naam in operaland. Begin dit jaar werd een Lulu van hem in Genève zelfs bestempeld als ‘niet geschikt voor mensen onder de 16 jaar’. Py was overigens afgelopen zomer al eens in Nederland te zien, met een productie van Curlew River bij het Holland Festival.

Aan het hoofd van het Residentie Orkest zal Marc Minkowski staan, eveneens Fransman. Minkowski richtte op twintigjarige leeftijd al zijn eigen barokensemble op, werd in 2004 benoemd tot Chevalier du Mérite in Frankrijk en staat sinds 2008 aan het hoofd van het Poolse Sinfonia Varsovia. Hij dirigeerde eerder Guilio Cesare bij DNO.

De rol van Juliette wordt gezongen door Lyubov Petrova, die voor het eerst te gast is bij DNO. Petrova heeft een behoorlijke staat van dienst, met vele optredens bij de Metropolitan Opera in New York en andere Amerikaanse operahuizen. Ze zong rollen als Zerbinetta in Ariadne auf Naxos, Sophie in Werther en de titelrol in Lucia di Lammermoor.

Roméo wordt gezongen door Ismael Jordi. De tenor was al tweemaal eerder te horen in Het Muziektheater, voor het laatst als Alfredo in La Traviata in 2009. Hij zal later dit seizoen ook Ein Sänger vertolken in Der Rosenkavalier.

In de rest van de cast zijn diverse Nederlanders te horen, zoals Cora Burggraaf (Stéphano), Jean-Léon Klostermann (Benvolio), Henk Neven (Mercutio), Maarten Koningsberger (Paris) en Mattijs van de Woerd (Grégorio).

Verder zingt Nicolas Testé (vorig seizoen nog te horen in Les Troyens) de rol van frère Laurent, vertolkt Doris Lamprecht Gertrude en kruipt Philippe Rouillon in de huid van Capulet.

Roméo et Juliette wordt van 7 tot en met 29 oktober negen keer opgevoerd in Het Muziektheater. Rondom de voorstelling van 21 oktober wordt er weer een OperaFlirt georganiseerd voor jongeren tot 30 jaar.

Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

David Prins regisseert Scottish Delights

Volgend artikel

Vlotte serenade over schoonheid en deugd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.