BinnenkortNieuws

Opera wint aan populariteit onder bioscopen

Het fenomeen ‘opera in de bioscoop’ wint aan animo. Niet alleen groeide dit seizoen het aantal bioscopen dat de producties van de Metropolitan Opera uitzenden, ook begonnen een aantal bioscopen met alternatieve programmeringen. Daaronder Arcaplex Spijkenisse, dat tot het einde van het jaar vier uitzendingen heeft gepland.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zwolle, Maastricht, Breda, Delft, Tilburg, Eindhoven, Groningen, Zaandam, Amersfoort, Heerhugowaard, Nijmegen, Wageningen, Heerenveen, Sittard, Roermond, Spijkenisse: het rijtje is misschien nog niet eens compleet, maar het mag duidelijk zijn dat het aantal steden waar opera op het witte doek te zien is, hard gegroeid is.

Arcaplex Spijkenisse is de nieuwste bioscoop die zich aan opera waagt. Niet met de live-uitzendingen van producties van de Metropolitan Opera (waar de meeste bioscopen voor gaan), maar met een alternatieve programmering.

Tot het einde van het jaar heeft Arcaplex vier titels geprogrammeerd. Er zijn twee Wagner-producties van de Scala uit Milaan te zien. Op 2 november Das Rheingold (niet live) en op 7 december Die Walküre (wel live, de openingsavond van het nieuwe seizoen in Milaan).

Daarnaast wordt er op 16 november een Madama Butterfly uit San Francisco uitgezonden (met Patricia Racette in de hoofdrol) en klinkt op 14 december de negende symfonie van Beethoven, gedirigeerd door Christian Thielemann.

Vorig artikel

Diamantfabriek maakt sciencefictionopera

Volgend artikel

De wereld in 40 operahuizen: Ankara

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.