BinnenkortNieuws

In de zalen: Kabanová, Don Carlos, Postcard

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Kát’a Kabanová in de NTR ZaterdagMatinee, Don Carlos in de bioscoop en Postcard from Morocco in Amare.

Kát’a Kabanová

De NTR ZaterdagMatinee werkt aan een Janáček-cyclus. Op zaterdag 26 maart staat deel twee op het programma: Kát’a Kabanová. Chef-dirigent Karina Canellakis leidt de uitvoering in het Amsterdamse Concertgebouw.

‘Gevangen in een liefdeloos huwelijk, geterroriseerd door een schoonmoeder en verlaten door haar geheime geliefde kiest Kát’a voor de vrijwillige dood’, zo vat de Matinee de opera bondig samen. Het werk van Janáček is ‘uit één stuk gegoten’, aldus de concertserie van de omroep. ‘Alles leidt onontkoombaar naar het tragische einde van de titelhelding, in één muzikale maalstroom.’

Die titelheldin wordt zaterdag door de Amerikaanse lyrische sopraan Amanda Majeski gezongen. In de grote cast verder onder anderen mezzosopraan Katarina Dalayman, tenor Edgaras Montvidas, bas Clive Bayley, tenor Marcel Beekman, bariton Tim Kuypers en mezzo Esther Kuiper.

Het concert begint om 13.30 uur en is live te horen op NPO Radio 4.

Info

www.zaterdagmatinee.nl

Meer lezen

Discografie Kát’a Kabanová

Kijken en luisteren

Don Carlos

Het was nog niet eerder te horen bij de Metropolitan Opera in New York: de originele Franse versie in vijf aktes van Don Carlos. Het meesterwerk van Giuseppe Verdi is op zaterdag 26 maart live in verschillende bioscopen in het land te zien.

Voor de regie van deze nieuwe productie heeft de Met David McVicar geëngageerd, die daarmee alweer zijn elfde Met-productie maakt. Hij werkt samen met muziekdirecteur Yannick Nézet-Séguin. Het leidende duo heeft de beschikking over een cast vol topnamen. Tenor Matthew Polenzani zingt de titelrol, sopraan Sonya Yoncheva is Élisabeth de Valois, mezzosopraan Jamie Barton vertolkt Eboli. De ‘zwaargewichten’ Philippe II en de Grand Inquisitor worden gezongen door Eric Owens en Étienne Dupuis.

De bioscoopvertoning is onderdeel van de Met’s succesvolle en mondiale Live in HD-serie. In Nederland is de voorstelling te zien bij veel vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en vestigingen van Foroxity Filmarena in Limburg.

Info

www.metopera.org

Meer lezen

Verdi’s ‘Don Carlos’ arrives at Met Opera in original French

Kijken en luisteren

Postcard from Morocco

De Dutch National Opera Academy brengt zijn eerste productie in zijn nieuwe onderkomen in Amare in Den Haag. Op het programma Postcard from Morocco van de in 2019 overleden componist Dominick Argento en librettist John Donahue. Het surrealistische werk uit 1971 gaat over een groep reizigers die op een trein wachten die nooit lijkt te arriveren.

Gary Matthewman dirigeert jonge talenten van de opera-academie, een masterprogramma van de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, en een ensemble van conservatoriumstudenten. De regie is van Robert Chevara, die samen met Lisa de Faria ook de choreografie verzorgt.

Postcard from Morocco is van 23 tot en met 27 maart vier keer te zien in de Conservatoriumzaal van Amare.

Info

www.opera-academy.nl

Meer lezen

Composer Dominick Argento – A Conversation with Bruce Duffie

Kijken en luisteren

(Beeld homepage: Jamie Barton als Eboli in Don Carlos bij de Metropolitan Opera © Ken Howard / Met Opera)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Seizoen Oude Muziek wordt volledig hybride

Volgend artikel

Il Trittico is Essen: een geslaagde Puccini-avond

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.