Binnenkort

Diamantfabriek maakt sciencefictionopera

Regisseur Sjaron Minailo en componist Benedict Weisser hebben een sciencefictionopera gemaakt: A Stranger to myself. Het stuk speelt zich af in een wereld waarin de globalisering heeft toegeslagen. Het gaat vrijdag 5 november in première in de Cinétol in Amsterdam.

A Stranger to myself wordt geproduceerd door de Diamantfabriek, een nieuw Amsterdams productiehuis voor muziektheater, en Slagwerk Den Haag. Het is een opdracht van Stadsdeel Amsterdam Zuid in het kader van ‘Kunst in de Openbare Ruimte’ en Babel, een nieuw festival voor hedendaags muziektheater.

Het werk is gecomponeerd door Benedict Weisser en van tekst voorzien door Colin Driessen en Sjaron Minailo (gebaseerd op het boek Strangers to Ourselves van Julia Kristeva). Het speelt zich af in de nabije toekomst, als globalisering en megacities de grenzen hebben doen vervagen en steden smeltkroezen van culturen, beroepen en identiteiten zijn geworden.

,,De ultieme droom of nachtmerrie van globalisering is uitgekomen: de samenstelling van megacities leidt tot een ware global village, waarin mensen de ultieme wereldburgers zijn”, lichten de producenten toe. ,,Maar er is een grote groep mensen die juist in vervreemding willen leven. Wat zal er met deze groep gebeuren als je overal en altijd thuis bent?”

Deze vraag is het uitgangspunt voor de opera. Centraal staat de ontmoeting van een vrouw met een jongen. De vrouw wacht op bevrijding uit deze realiteit, de jongen zoekt een plek om te kunnen blijven.

De hoofdrol (de vrouw) wordt vertolkt door Young Hee Kim, een sopraan die internationaal carrière aan het maken is en eerder in Nederland zong bij onder meer het Concertgebouworkest, De Nederlandse Opera en Opera Zuid.

De productie wordt gespeeld in de Openbare Bibliotheek Cinétol, een ‘futuristisch en monumentaal’ gebouw dat letterlijk het decor van de productie zal vormen.

De productie gaat op vrijdag 5 november in première. Daarna zijn er tot en met 13 november nog vier voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van de Diamantfabriek.

Vorig artikel

Bleke Rigoletto met overtuigende Sparafucile

Volgend artikel

Opera wint aan populariteit onder bioscopen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.